Vad är några länder längs ekvatorn?

ekvatorn är en stor, imaginära cirkel som vi föreställer som dras runt jorden lika långt från nord-och sydpolen. Den utgör bas för latitud beräknas. Dess beteckning är därför 0o latitud. Det handlar om 24. 902 miles (40. 076 km) lång. Det ekvatorn skär kontinenter Sydamerika och Afrika, och även passerar genom Indonesien. Väster om Afrika, passerar det genom Sao Tomé och Principe. I Afrika, ekvatorn skär genom nära centrum av kontinenten, norr till söder. Passeras Gabon nära huvudstaden Libreville, ungefär en tredjedel av vägen genom landet från den nordligaste gränsen.

Ekvatorn går också genom republiken Kongo, med en liknande uppdelning av territorium till i Gabon. I Demokratiska republiken Kongo, passerar ekvatorn södra Kisangani, med ungefär en fjärdedel av längden på landet på norr. I Uganda, passerar ekvatorn mycket nära Kampala, huvudstaden. Den passerar norr om Nairobi i Kenya, där man delar upp nästan i halvor och sedan genom en mycket södra delen av Somalia. Ekvatorn passerar också genom Maldiverna. Den ekvatorn passerar genom Sydamerika nära den norra änden av kontinenten. Den passerar strax norr om Quito i Ecuador, separerar Colombia till omkring tre fjärdedelar i norr och en tredjedel i söder, och då korsar toppen av Brasilien, som passerar genom Macapá.

Ekvatorns korsar flera av öarna i Indonesien i den malaysiska skärgården. Det delar Sumatra ungefär på mitten och sedan passerar Lingga eller Linga Islands. Ekvatorn går genom den indonesiska delen av Borneo, som kallas Kalimantan, Sulawesi och Moluckerna. I öster, passerar också genom Republiken Kiribati, också känd som en del av Line Islands eller Equatorial Islands. Ekvatorial Guinea och dess öar, trots sitt namn, är nära, men inte på ekvatorn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.