Vad är en igloo?

en igloo är en struktur byggd av block av komprimerad snö som är omsorgsfullt rakat och placeras så att de passar optimalt positioner. Igloos är nära förknippade med inuiternas kultur, även om många Native North American folk byggd igloos, varav några var ganska stora och genomtänkta. Exempel på igloos kan fortfarande ses på långt når i Nordamerika idag, och folk i snörika områden ibland njuta av att bygga modeller av dessa intressanta strukturer på vintern. En igloo kan också kallas en snowhouse. En klassisk igloo är kupolformad, med isblocken byggs upp i en spiral. Taket har ett litet hål för ventilation, och ingången ligger nedgrävda i snön så att den är lägre än igloo själv. Detta skapar en kylfälla, se till att den omgivande temperaturen inne i hyddan är relativt varmt. Faktum är att vissa igloos bli ganska måttlig inne, tack vare kroppsvärmen och användning av upphettade stenar för att öka det inre temperaturen.

byggprocessen inblandade i att göra en igloo är ganska anmärkningsvärt. Blocken skärs från snö som är kraftigt komprimerade, vilket garanterar att de kommer att vara stark, och strukturen är byggd utan användning av murbruk eller stöd. När igloo är klar människor inne i själva verket bidrar till dess styrka och stabilitet, eftersom värmen gör att insidan block för att börja smälta, medan kylan refreezes smältvattnet, skapa en smidig istäcket som ytterligare isolerar hyddan.

En grundläggande igloo stannar varmare än utsidan eftersom snön är en utmärkt isolator, och några Native North Americans också lagt skinn och päls i fodret sina igloos för att göra dem mycket varmt. När man sitter på den upphöjda sovande plattformen i baksidan av igloo, att folk skulle ha kunnat dra nytta av en av de varmaste platserna i strukturen. Även med airhole för ventilation, kan en igloo bli ganska instängt inuti, men med tanke på omgivande temperaturer utanför, de flesta tror att instängdhet är värt det.

Some igloos är byggda som tillfälliga anordningar för användningen av jägare och resenärer, och de tenderar att vara mindre och mindre utarbeta än permanent igloos. En permanent igloo är mycket större, utformad för att rymma en publik och att ta kontakt med andra igloos, inklusive tillfälliga strukturer som byggts för festivaler och särskilda evenemang. Ofta delade flera familjer eller grupper samma igloo, med något permanent igloos med delat rum för att underlätta utbyte av utrymmet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.