Vad är en baron?

En Baron är medlem av adeln, med en rang som varierar beroende på nationen. I England och Japan, till exempel, baroner finns på den nedersta delen av adeln. Många länder använder titeln baron eller någon variant av denna i rangordningen system för deras ädla klasser, och titeln kan ges eller arv. Den kvinnliga versionen av en baron är friherrinna.

Ordet kommer från det spanska Baron , em vilket i sin tur tagits från det frankiska ordet baro , som hänvisar till en adelsman eller krigare. I de flesta europeiska länder, baroner spelat en viktig roll i det feodala samhället genom att hantera mark och hyresgäster och försvara kungen, om det behövs. I England, svor en baron faktiskt lojalitet specifikt till kung eller annan högt uppsatt ädelt. I utbyte mot denna lojalitet tilläts baron en gåva av mark och livegna, som skulle kunna användas för att tjäna sitt levebröd. Ett land bidrag ges till en baron är känd som en baroni. Några baronies historiskt sett ganska stora, och många har gått ut för kontroll av baronerna i modern tid, eftersom rollen av adeln i allmänhet samhället har förändrats. Barons, till exempel, inte längre kontrollerar livet för trälar och tjänare, och de kanske inte alltid vara medlemmar av militären som ansvarar för att försvara sina monarker och nationer hem. P

Barons har rätt att bära vissa ceremoniell poster, inklusive Coronets och kläder kantade med hermelin. De närmare detaljerna kring dessa objekt, till exempel hur många rader av hermelin och antal juveler i en krona variera beroende på nationen, och dessa föremål är bara bäras vid högtidliga tillfällen. Sedan nyanser av adeln är ganska komplicerade, kan baroner konsultera en sakkunnig för att se till att de klär sig och beter sig. Barons har också rätt till formell adress igen, detta varierar från land till land, med många baroner känd som "The välborne" eller "Herre" och baronesses har också rätt till dessa artigheter.

I modern tid, blir någon en baron på ett av tre sätt. Barnet till en baron kommer att ärva titeln, även om några medlemmar av adeln har valt att förkasta sina titlar till gagn för social jämlikhet. En baron kan också skapas genom brev patent, formella papper från en monark som utfärdas för att skapa en ny formell kontor eller höger. I England kan en baron också att skapas genom en stämning som beställer någon till parlamentet, vilket i praktiken skapar en ny baroni. Ärftliga kamrater som används för att utgöra en viktig del av parlamentet, som sitter i överhuset, som 1999, bara 92 ärftlig peers sitta i överhuset.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.