Vad är en Qilin?

Qilin är den kinesiska versionen av enhörningen, med ett antal liknande varelser inklusive kirin förekommer i mytologin andra asiatiska kulturer. Utseendet på en Qilin förväntas ge lycka och välstånd, och man ofta se avbildningar av qilins arbetat i olika kläder design och konstverk att förmedla förmögenhet på köparen. Qilins finns också avbildad i en stiliserad dans kallad Qilin eller enhörning dans som innebär bragd av fysisk styrka och skicklighet på den del av dansarna.

Utseende på Qilin är ett ämne för debatt. De flesta skildringar innebära en Hodge-Podge av djurdelar, ger Qilin skalorna i en karp, klövarna på en oxe, svansen på ett lejon, och chefen för en drake, till exempel. I många skildringar har Qilin två hornen, snarare än en, och hornen kan ligga plant mot djurets huvud, snarare än stack ut. Qilins är nära förknippade med eld, som de påstås använda för att försvara den rättfärdige. En Qilin visas endast i ett område som kontrolleras av en rättvis, klok och välvillig ledare, och qilins är nära förbunden med vise och andra kloka människor. Enligt berättelser, qilins är mycket milda, vänliga djur, men de kan bli våldsamma när de måste skydda någon. Under skydda de rättfärdiga, får en Qilin andas eld, Gore någon med sina horn, eller trampa någon, gör Qilin en bra vän att ha i ryggen i en kamp. I de flesta berättelser, den Qilin beskrivs som en mycket mild, kärleksfull djur. Enligt berättelser, kan qilins gå på gräs och blommor utan att skada, och de kan också gå på vattnet när de behöver. Den mjuka djur äter en vegetarisk kost, och samvetsgrant undvika skador på allt levande. Dessa egenskaper är också betraktas som dygder i vissa delar av det kinesiska samhället, så Qilin också kan sägas vara att fastställa en god exempel som andra bör följa.

För en kort tid, var identifierade Qilin med giraffen. Detta beror förmodligen på att girafferna var helt nytt för kineserna när de fördes först till Kina och giraffer är också naturligt milda, växtätande djur med huvud som inte liknar dem för ett mytiskt Qilin. Den Qilin är också förknippat med kvinnlighet, kanske för att det uppvisar några klassiskt feminina drag som mildhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.