Vad är en Fakir?

En fakir är muslim eller hindu tiggare som reser mellan byarna recitera skriften och utföra olika fysiska bedrifter. I vissa regioner, fakirerna är ett ämne för kontrovers, som vissa anser dem vara mystiker med heliga krafter, medan andra hävdar att de helt enkelt magiker, som använder olika knep för att lura folk. Vare fakirerna finns andliga budbärare eller helt enkelt magiker, de har helt en air av mystik, och många människor har blivit fascinerad av fakir samhället.

Termen "fakir" är arabiska för "dålig människa" och fakirerna ursprungligen uppstod i den muslimska Sufi samfundet. De muslimska mystiker tog ett löfte om fattigdom att föra sig närmare Gud, studera olika islamiska texter och Sufi litteratur. Som en del av sin asketiska praxis göra fakirerna också engagerad i fysiska brister och andra fysiska tester såsom att gå på glödande kol och lät sig begravas levande. Vissa fakirerna också dansade, sjöng, och deltar i föreställningar att uttrycka sin religiösa hängivenhet. I Indien kom termen som skall tillämpas på hinduiska mystikerna också, eftersom de också delta i olika fysiska utmaningar och recitera skrift . Som ett resultat har termen kommit att användas för att hänvisa till yrkesverksamma inom både muslimska och hinduiska traditioner, men dessa fakirerna uppenbarligen känner väldigt olika saker, och deras metoder är olika som följd. Oavsett om muslimer eller hinduer, många fakirerna kan visa otroliga fysiska bedrifter som har gjort sin tiggare livsstil berömda. Det finns alla möjliga anledningar att integrera fysiska umbäranden och utmaning till religionsutövning. Många religioner har en tradition av asketism som syftar till att föra människor närmare Gud, till exempel, medan vissa traditioner tror att fysiska prestationer är ett exempel på helighet. I dessa traditioner, är bragd av en fakir pekade på som bevis för att Gud existerar, och genom att ansöka själv, kan man bli en helig man, som kan kommunicera direkt med Gud och är begåvad med förmågan att göra saker som annars skulle vara mycket smärtsamma, omöjligt, eller helt enkelt dödliga, som ligger på en spikmatta.

Kritiker av fakir traditionen har visat att många av de bragder som utförts av fakirerna kan utförd av någon med lite träning. I vissa delar av Indien, grupper av skeptiker faktiskt reser på landsbygden i ett försök att avslöja fakirerna genom att visa folk hur de utför sina konster. Vissa människor föredrar att inte veta hemligheter fakirerna, precis som många västerlänningar avbryta sin misstro under Magi, eftersom fysiska bedrifter och fingerfärdighet kan bara vara rolig och fantastisk att titta på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.