Vad är en Dirndl?

En Dirndl är en typ av klänning som bars en gång vanligt i Bayern och Österrike, och det fortsätter att användas i dessa områden för speciella tillfällen, för att fira det rika arv och traditioner i området. Många människor förknippar Dirndl specifikt med Münchens Oktoberfest, en årlig festival där dirndls är mycket vanliga. De kan också användas vid mässor, traditionella restauranger och affärer turist, och de är lätt tillgängliga för inköp från många butiker i Tyskland och Österrike. En officiell Dirndl kan dock vara ganska dyrt. Det fullständiga namnet på klänningen är dirndlkleid . Dirndl är en diminutivform för "kvinna" som fortfarande används ibland i dessa regioner även om det är något föråldrad i de flesta av Tyskland. Den Kleid betyder helt enkelt "klänning. " Ursprungligen dessa klänningar var utslitna av bönder och pigor, och termen var tänkt att beskriva en klänning som bärs av en städerska eller tjänare. På 1800-talet, överklassen börjat anta Dirndl som semester slitage i landet, och klänningen blev snabbt inskriven som ett emblem för tyska arv. p

Flera faktorer kan användas för att identifiera en traditionell Dirndl. Den första är den klassiskt low cut, kvadrat urringning, även om modern dirndls är mycket mer avslöjande än deras historiska motsvarigheter. Den livstycket av klänningen är också typiskt tight, och klänningen är antingen ärmlös eller har korta, puffiga ärmar. Kjolar en Dirndl är långa och mycket omfattande, flammande ur snäv livstycket på ett sätt som många observatörer tycker är ganska charmigt. Vanligen är ett förkläde bärs med Dirndl, som en påminnelse om sin bonde rötter. De färger som används i en Dirndl varierar kraftigt, liksom de tyger. Traditionella dirndls gjordes från mer dunkla, tunga tyger för vinter slitage, och lättare, cheerier tyger för sommaren. Klänningarna kan också vara inredda med regionala kammar och broderier som t. ex. blommor och fantasifulla djur, och olika former av dekorativa lister var inte ovanligt. Varje region utvecklat sin egen unika version av Dirndl, så du kan hitta en mängd olika stilar som heter "traditionell".

Förutom att köpa en färdig Dirndl eller Landhausmode , en klänning baserad på Dirndl konstruktion, kan man också sy egna eller beställa custom-fit kläder sömmerskor. Med tanke på de helst ombonade anfall av ett livstycke, är det bra att skapa en anpassad Dirndl att säkerställa att den passar bra och ser trevliga, off-the-rack plaggen kan behöva justeras för korrekt passform, och dessa justeringar är väl värda det för människor som vill att modellera denna traditionella österrikiska och tyska klänning väl.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.