Vad är Vinland?

Vinland var skådeplats för en Viking uppgörelse som beräknas ha funnits omkring 1000 CE. Den exakta placeringen av Vinland är ett ämne av tvist och debatt, tack vare knapphändiga verifikationer och föga övertygande arkeologiska forskningen, men det tros ha varit placerad någonstans längs den norra kustregionen i Nordamerika, kanske runt Newfoundland. Om Vinland verkligen existerade och vikingarna bosatte sig där, skulle det vara den äldsta europeiska bosättningen i Nordamerika med stor marginal, upptäckt och bosatte sig 500 år innan Columbus seglade till Amerika.

Flera nordiska sagor och berättelser talar om Vinland, som beskriver området och den misslyckade uppgörelse där. Enligt legenden upptäcktes platsen av Leif Eiriksson, en av de stora Viking upptäcktsresande, på en av sina resor ut i Stilla havet. En förlikning bildades kort där, men i slutändan misslyckades på grund av möten med de infödda gemenskapen, som inte välkomnade bosättare. Namnet Vinland har varit ett ämne för viss diskussion . Vissa historiker tror att det betyder "Vine Land", en hänvisning till vinrankor upptäckte växer i området. Däremot kan det även innebära "Plain Land," vilket tyder på gott bete för djur. Vinrankorna växer vilt i vissa delar av Nordamerika, liksom bär som kan användas för att framställa vin, så anhängare av vinstockar delstaten teori tyder på att marken var namnet bara för de mest anmärkningsvärda funktionen.

Men kan namnet också har ett slags tidig reklam knep, som syftar till att få människor att bosätta sig i Vinland att skapa en tydlig Viking fotfäste i den nya världen. "Grönland", till exempel, var allt annat än, antyder att detta knep hade använts tidigare. Namnet kan också ha varit ett skämt, eller en förvirrad översättning förevigas av författare som skrev om Vinland utan att någonsin ha sett det.

På 1960-talet fanns tecken på en vikingabosättningen upptäcktes på L'Anse aux Meadows, en plats i Newfoundland, och artefakter från sajten verkar stödja tanken på en 11: e århundradet lösning. Vid ungefär samma tid, en "Vinland Map" till ytan. Den Vinland Map har varit ett ämne för kontrovers. Även om det påstås att datum till den 15: e århundradet, kan kartan har fiffla med manipulerats, det bläck som används, till exempel, verkar hittills till 1920-talet, och kartan har behandlats med kemikalier som inte skulle ha funnits i den 15: e talet. Många historiker tror nu att Vinland Map är en falsk, men Vinland själv kan ha varit mycket verkliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.