Vad är Uxmal?

Uxmal är en stor RUINSTAD i Yucatan regionen Mexiko. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1996. Uxmal är en stad byggd och bebodd av förcolumbiska Maya.

Staden tros ha grundats någon gång runt år 500 av linjalen Hun Uitzil Chac Tutul Xiu. Uxmal var allierade en tid med stora och mäktiga staden i Chichen Itza, och tillsammans styrde en massiv svep av territorium inom Mayan civilisation. Majoriteten av byggnaden ägde rum den 8: e till 12-talet, närmar sig slutet på Maya perioden. Den särskilda historia Uxmal är inte helt känd, eftersom inte mycket schaktning och vetenskaplig forskning har gjorts på platsen. Den tros ha haft en befolkning på någonstans runt 25. 000 personer på sin topp, och dess ockupation tycks ha fortsatt genom spanska perioden. En enda familj, Xiu regerade över Uxmal för de flesta sin historia, dominerar Maya politiska landskapet.

Uxmal var ett viktigt maktcentrum i Maya världen, och med sina allierade i Chichen Itza de var en av största riken i regionen. Vid deras största, styrde de över hela Northlands. När Chichen Itza föll i början av 13-talet, tycks Uxmal också ha minskat i makt, utan någon ny konstruktion som sker, och befolkningen tydligen släppa något.

Ändå verkar det som om till skillnad från de flesta andra Maya platser, var Uxmal aldrig helt övergiven. När spanjorerna kom i regionen i det 16th århundradet, var Xiu fortfarande vid makten, och i själva verket gick det spanska i underkastelsen av Yucatan. Efter spanska kontakt, var dock platsen slutligen överges och den regerande dynasti verkar ha försvunnit.

Uxmal är väl respekterad som en av de mest imponerande Maya platser. Även om inte så stort som många andra platser, såsom Palenque skicklighet sitt hantverk har lett till ett utmärkt bevarade byggnader som erbjuder en hel del för besökarna. Webbplatsen framstår i dag i stort sett samma som den skulle ha under brinnande Maya-beläggning, vilket ger en unik inblick i livet sekel sedan i hjärtat av Yucatan.

Pyramiden av Magician är förmodligen den mest kända platsen i Uxmal. Detta steg pyramid är ganska unik för sin användning av grovt ovala steg, snarare än det vanliga rektangulära steg. Pyramiden byggdes också något kompenseras av en äldre pyramid, så delar av den äldre pyramiden för att fortfarande kika igenom på den västra sidan.

andra platser Uxmal omfatta den stora pyramiden, ett klassiskt exempel på en Mayan steg pyramid, nunneklostret Quadrangle, vilken dragen intrikata sniderier både inne och ute, en traditionell boll domstol, byggt för rituella Mesoamerican racketsporter, guvernörens palats, House of the Birds, House of sköldpaddorna, och House of the Doves .

Uxmal är ungefär 50 miles från Merida, och kan nås med buss eller taxi. Sajten är till fots, och det finns ett litet museum vid ingången för att få lite bakgrundsinformation om de olika strukturerna igenom. Liksom Chichén Itzá, Uxmal erbjuder även en ljus och ljud visar när solen går ner, vilket ger en fascinerande och unik utsikt över ruinerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.