Vad är Uluru?

vara heligt av infödda australiska aboriginerna är Uluru en jätte sandsten klippformation som står 1. 142 meter, eller 348 meter höga. Uluru är aboriginska namn som klippformation, det är också ibland känt av det engelska namnet Ayers Rock. Uluru är en av Australiens mest kända geologiska egenskaper, och är en stor turistattraktion trots sitt avlägsna läge. Uluru ligger i Uluru-Kata Tjuta nationalpark i Australiens Northern Territory, 208 miles (335 kilometer) från närmaste stad, Alice Springs. Den unika utseende Uluru är ett resultat av tusentals år av erosion. Jätten sandstensformation är känd som en inselberg eller ö berg, och är allt som återstår av den en gång stora bergskedja. Uluru har varit en viktig plats för infödda urinvånarna i många generationer, och moderna upptäcktsresande har upptäckt stammar artefakter i Uluru region som går tillbaka mer än 10. 000 år. White upptäcktsresande var inte medvetna om Uluru fram till 1870-talet, dock. Den första turisterna började våga Uluru runt 1936, men resor till området inte blir vanliga förrän 1948, då en väg till Uluru konstruerades. Området blev därefter en viktig destination för australiska och utländska upptäcktsresande, och turnébuss lanserades för att stödja den växande turistnäringen. Dock ledde den ökande turismen i Uluru till miljöproblem, tvingar beslutet att ta bort motell och campingplatser från parken själva området, och placera dem utanför nationalparkens gränser.

1985, Uluru-Kata Tjuta National Park var tillbaka på sin ursprungliga aboriginerna i området, under förutsättning att stammen skulle hyra marken till National Parks and Wildlife byrån fram 2084, under gemensam förvaltning av stammen och byrån. Även om ursprungsbefolkningen inte gillar när folk bestiga Uluru, och ser det som respektlöst av den heliga marken, tillstånd för besökare att klättra delar av Uluru gjordes ett villkor när marken tillbaka till stammen. Aboriginerna har också åsikter som motsätter sig bilder av vissa delar av Uluru, på grund av tribal ritualer, med avseende på dessa föreställningar, finns flera områden av Uluru vara off-limits för fotografering.

har Uluru tagits upp på UNESCO: s världsarv. Idag får Uluru över 400. 000 besökare varje år, som dras av skönheten i dess färger, som tycks förändras med den ståndpunkt som solen på himlen. Även den australiska regeringen har återvänt äganderätten till marken till aboriginer, är det fortfarande en ständig kamp för de två kulturerna att förvalta marken och hantera tillströmningen av turister.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.