Vad är Tsodilo?

Tsodilo är en UNESCO: s världsarvslista i det land Botswana nära Kalahariöknen. Det är känt för sin höga koncentration av klippmålningar. Tsodilo är också oerhört viktigt för San folken i regionen, för vilka den har stor andlig betydelse. är Tsodilo består av fyra olika kullar, som sticka upp snabbt från jorden till höjder över 1. 300 meter (400m). Landskapet än backarna är ganska gradvis, med mindre kullar stiger upp då och då. Marken är täckt med torr pensel, och är ganska ödslig känsla. är Alla fyra kullar Tsodilo personifierade och kallas grundar sig på denna personifiering. Den högsta av kullarna i söder, kallas Male Hill. Nära det är den kvinnliga Hill, som är kortare än den manliga Hill på ca 1000 fot (300m), men omfattar mycket mer areal. En kortare backe, runt 130 fot (40m) finns i närheten Man Hill, och är känd som Child Hill. Den fjärde kullen är inte benämn så klart, men sägs ha varit den ursprungliga hustru Man Hill, innan han lämnade henne för Female Hill.

Kvinna Hill är den plats där merparten av klippmålningar som Tsodilo är internationellt känd, och det är här de flesta besökarna resa först. Målningarna på Tsodilo erbjuder ett brett ser tillbaka i mänsklighetens historia, och området har varit bebott i cirka 30. 000 år, gör den till en av de äldsta bebodda områden på jorden.

Målningarna täcker ett brett spektrum av former och siffror, med några överraskningar för besökare. Förmodligen den mest klassiska av de målningar i Tsodilo är en bild på en zebra som är målad på en klippa outcropping. Denna målning har antagits som logotypen för Botswana museer och monument avdelning, och är bilden en oftast ser i samband med Tsodilo. Andra målningar inkluderar mänskliga figurer, mestadels i San i olika ritualer utgör. Några av de mest överraskande målningar för besökare är djur som San skulle sannolikt aldrig ha sett, såsom valar, och även några pingviner. Dessa bilder visar att San haft kontakt med grupperna väldigt långt borta från sitt hemland.

Många människor rapporterar en väldigt konstig känsla när de besöker Tsodilo. Vissa beskriver känslan som en spritdryck som är runt, medan andra bara beskriva det som en oro. Andra åter hitta känslan angenäm och känns som om luften är laddat med en djupt rotad andlighet. Den Afrikaner Sir Laurens van der Post beskriver i sin skrift en tid då han och hans kumpaner jagas vilt i området, trots att deras guide varnade för det. Strax efter att de fått sin elektroniska utrustning alla misslyckades, och de blev attackerade av bin flera gånger. De skrev så småningom ursäkter till andar Tsodilo, då han säger att de anomalier upphörde.

San tror att kvinnlig Hill är där många av gudarna resten och håller hov, vilket gör att det liknar den grekiska uppfattningen av berget Olympus. De tror att man Hill som den första Ande bad när han hade slutat att skapa världen. Det finns en inbuktning på man Hill som påstås indraget vänster från första Andens knä som han knäböjde i bön.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.