Vad är Sadeh?

Sadeh-den engelska transkribering av Sade eller Sada Jashn-e betyder "festival". grund av det stora bål som vanligtvis del av festen, semestern kallas också "Feast of fire"- Adur-Jashn-e . Syftet med bränder är att driva bort vintern och trotsa Ahriman, fiende till skaparen Ahura Mazda, och samhället går att samla ved att föda speciella bål.

Sadeh traditionellt firas på två skilda dagar. Vissa säger att detta beror på förändringen i den zoroastriska kalendern under det tredje århundradet CE. Oavsett orsaken är de två firandet båda daterade från andra händelser.

Betydelsen av Sadeh är "hundra" och här hänvisar till det faktum att det finns sammanlagt 100 dagar före eller efter den händelse som Sadeh är daterad. I Yazd traditionsenligt firandet av Sadeh 100 dagar före Nowrouz-även stavat Nowruz och Newroz-det traditionella zoroastriska nyåret semester, som infaller den första vårdagen. Vissa källor tyder på att Sadeh dock firas 100 dagar innan den religiösa Nowrouz, vilket inte nödvändigtvis sammanfaller med den första vårdagen. I alla fall, utgör denna firandet i december. Den andra firandet av Sadeh, i Kermani tradition faller 100 dagar efter en obligatorisk fest kallas gahanbar eller gahambar av Ayathrima, vilket är början på vinter. Detta ställer firandet i slutet av januari.

I moderna firandet, är eldning tillsammans med festligheter som innehåller musik och dans, och ibland slakt av ett lamm. Många deltagare erbjuder även böner och dela traditionella livsmedel. Firandet är oftast i slutet av januari och nu sker över hela världen. Till exempel sponsrade Texas persiska Cultural Center ett firande av Sadeh den 31 januari 2009.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.