Vad är Mecka?

Mekka är den heliga staden av islam, trots att staden hade religiös betydelse före tillkomsten av islam. Det ligger i den västra regionen av Saudiarabien, nära Röda havet. Tekniskt sett är staden formellt kallas Makkah al-Mukaaramah , översättning till engelska som "Mecka den välsignade. " Den saudiarabiska regeringen har drivit många engelsktalande länder att anta Makkah som den egentliga translitterering från arabiska, snarare än Mecka. Förändringen är stavningen har dock inte fångas på de flesta av den engelsktalande världen. För muslimer är Mecka en mycket viktig och helig plats. Alla arbetsföra muslimer måste resa till Mecka under sin livstid att uppfylla hajj , eller pilgrimsfärd, en av islams fem pelare. Staden är helig för ett antal anledningar. Den främsta orsaken till de flesta muslimer är att Mecka är födelseplatsen för Muhummad, profeten i islam. Många av hans uppenbarelser också skett inom ramarna för Mecka. Förutom att vara födelseplatsen för profeten, är Mecka också platsen för Kaa'ba , en struktur som påstås byggt av Abraham. Den Kaa'ba ligger inuti Masjid al-Haram , den stora moskén i Mecka, och besöks av miljontals muslimer årligen. Den Zamzam Well, den heliga väl som förment välvda till stånd för att ge vatten till Hagar, hustru till Abraham, kan också hittas i Mecka.

Endast muslimer får komma in och leva i Mecka. Icke-muslimer måste ta kringfartsleder runt staden, och regelbundna kontroller av resenärer och deras handlingar utförs för att upprätthålla denna tradition. Icke-muslimer som fångats i Mecka är föremål för bestraffning, trots att ett begränsat antal västerlänningar har trotsade ramarna för stadens alla fall, rapportera till omvärlden. Muslimer i Mecka måste också följa strikta regler om personligt uppträdande, vilket speglar andäktigt religiösa atmosfären i staden.

Under sin tid i Mecka, muslimer besöka den stora moskén och Kaa'ba för att reflektera och be om karaktären av tro. Många muslimer ordna ta en längre besök, och staden rymmer ett stort antal muslimska lärda utöver pilgrimer och vanliga invånare. Många muslimer tar resan flera gånger under loppet av sitt liv, i hopp om att berika deras personliga andliga övningar. För muslimer med mindre ekonomisk frihet, en resa till Mecka en gång i livet händelse. För båda grupperna av muslimer, är resan oerhört viktigt personligen, och tas på största allvar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.