Vad är Jainism?

I centrum av religion Jainism är en indisk man från 6: e århundradet f. Kr. heter Mahavira. Mahavira var samtida med Buddha och nämns i buddhistiska skrifterna. Jainism delar vissa, men inte alla, tro med hinduism och buddhism. Det finns omkring tre miljoner anhängare av Jainism i världen, de flesta bor i Indien.

Anhängarna Jainism, kallas jainer, tror att allt levande har en själ som är i något skede av reinkarnation, fångad i ett cykel av födelse och återfödelse. Jains tror att det är möjligt att undkomma denna cykel och uppnå moksja , eller utsläpp, av följande tre centrala idéer, som kallas de tre juvelerna. Dessa tre idéer är rätt tro, rätt kunskap och rätt beteende. Rätta tron hänvisar till tron på Jainism, rätt kunskap för att lära om Jainism, och rätt beteende genom följande Jainism.

För att jainer har allt levande en själ, de försöker skada något levande. De undviker att trampa på eller andas in insekter, ofta även omfattar deras näsa och mun med en trasa för att undvika oavsiktlig inandning av insekter. Jains är strikta vegetarianer och äter inte någon rotfrukter, som när roten dras upp, dör hela plantan. Detta är bara några av de sätt Jains försöka visa respekt för alla former av liv samtidigt som man försöker moksja.

Jains inte tror på Gud, en skapare, eller någon form av högsta väsendet. De tror att universum har ingen början eller slut, och ingen skapare. Människor som uppnår moksha, eller befrielse från återfödelsen cykel, medan levande kallas jinas , som betyder "de som övervinna. " Mahavira tros vara det sista av 24 jinas.

Karma är också en faktor i Jainism, med goda gärningar attrahera bra karman och dåliga handlingar locka dålig karman. Karma tros påverka resultatet av återfödelser. När en själ uppnår moksha, är befriad från alla tidigare karma och vilar i ett tillstånd som kallas sällhet nirvana .

Jainism betonar en brist beroende av materiella ägodelar, och många Jains anser att de bör ha så få ägodelar som möjligt. En beställning av Jain munkar, Digambaras , eller "sky-klädda," inte bär inte kläder alls, eftersom de har avsagt sig alla ägodelar. Alla Jain munkar eller nunnor måste ta fem löften: icke-våld, sanningssägande, inte stjäla, kyskhet, och att avstå från materiella ägodelar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.