Vad är Eyam?

Eyam är en by i Derbyshire, England, som förmodligen är mest känd för sin medverkan i historien om pesten. 1665, byn frivilligt sätta sig i karantän för att förhindra spridning av pesten till närliggande samhällen och medborgare levde isolerade under ett år som pesten dödade 260 av de 350 ursprungliga invånarna i Eyam. Dagens besökare Eyam kan se många gamla strukturer inklusive byggnader från den tid då pesten karantän som har omsorgsfullt bevarats. Kyrkogården, som har ett brett sortiment av gamla och mer moderna gravar, är också en plats av intresse för vissa besökare. En anglosaxiska kors på kyrkogården är från nionde-talet tyder på att Eyam har avgjorts åtminstone så länge, och byn kan mycket väl vara äldre. Romarna var verkligen aktiva i regionen, gruvdrift omgivningarna för bly och förmodligen etablerade ett litet samhälle där för att huset tjänstemän och vissa arbetstagare min. Men staden verkligen började expandera på 1300-talet, blir väl fast och livlig by vid 1660-talet, när den svarta pesten först började sopa hela England. I augusti 1665, Eyam s skräddare, George Vicars, accepterade en transport av tyg från London. Tyget var fuktig från resan, så han hängde den på tork, släppa en flod av loppor på samma gång. Bara några dagar senare, var Vicars död, och pesten började sprida sig genom byn. De boende vänt sig till sina religiösa myndigheterna om hjälp, och under ledning av rektor, William Mompesson, och ministern beslutade Thomas Stanley, invånarna i Eyam till karantän sig att skydda sina grannar.

Medan Eyam var i karantän, enades grannbyarna kan få varor, medicin och mat till gränsen sten, en sten som markerar gränsen för karantän. I gengäld lämnade byborna pengar, som skulle desinficeras i flaskor med ättika eller nedsänkt i rinnande vatten för att desinficera det. Många grannbyarna uppskattat otvivelaktigt Eyam beslut att isolera sig medan pesten sprang sitt lopp, och som ett resultat av "pest byn" blev ganska välkända.

Vissa forskare har noterat att under pesten i Eyam var mycket oregelbunden. Några bybor överlevde när hela deras familjer dog, och dödgrävare lyckades överleva pesten trots att han hanterade många smittsamma organ. Forskare föreslog att vissa Eyam byborna kan ha en naturlig motståndskraft mot pesten, och viss genetisk testning har genomförts på ättlingarna till de överlevande att se om detta är faktiskt fallet. Hittills har försök varit resultatlösa, trots att vissa genetiska varianter av intresse har upptäckts.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.