Vad Asean?

Asean står för Association of Southeast Asian Nations. Det grundades den 8 augusti 1967 i Bangkok, Thailand. Dess ursprungliga charter räknas fem medlems-länder: Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore och Thailand. Sedan dess har fem andra nationer gick upp: Brunei 1984, Vietnam 1995, Myanmar (Burma) och Laos 1997 och Kambodja 1999.

ASEAN-länder är utbredde sig över en yta på 1,74 miljoner kvadrat miles (4,5 miljoner kvadratkilometer) med en sammanlagd befolkning på 500 miljoner människor. Årliga bruttonationalprodukt är nästan US $ 700 miljarder, med en total handel på cirka US $ 850 miljarder.

sattes ASEAN upp till förskott ömsesidiga intressen i regionen. Sådana intressen inkluderar den allt snabbare ekonomisk tillväxt, sociala och kulturella framsteg, och regional fred och stabilitet. I linje med dessa mål, som ledarna för Asean upp tre "pelare" styre 2003: ASEAN Security, ASEAN ekonomiska gemenskapen, och ASEAN Socio-kulturell gemenskap.

För närvarande, ASEAN: s främsta ekonomiska bekymmer är att göra regionen en konkurrenskraftig aktör på den globala arenan. Kommissionen avser att göra detta genom att lansera ASEAN-regionen som en enda marknad produktionsbas, vilket resulterar i Asean Free Trade Area (AFTA). Den AFTA säkerställer att tariffära och icke-tariffära handelshinder mellan ASEAN-länderna elimineras, förhoppningsvis leder till större ekonomisk produktivitet. Asean syftar även till att ena regionen och främja en ökad förståelse för andra kulturer genom olika pedagogiska och sociala program. Exempel på detta är ASEAN arbetsprogrammet för hiv och aids, Asean Occupational Safety and Health Network, ASEAN University Network (AUN) ASEAN utbytesstudenter programmet Ungdom kulturforum och Asean-Young Speakers Forum, bland andra.

När det gäller regional fred och stabilitet, är det intressant att notera att sedan starten har det inte förekommit några väpnade strider mellan ASEAN-länderna, som är note-värdiga med tanke på det har varit många länge argument gällande mark och marina gränserna i regionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.