Hur många länder finns det i världen?

Även om det verkar vara en ganska enkel sak att avgöra hur många länder finns det i världen, är det faktiskt ganska komplicerad. Detta beror inte bara på den ständigt skiftande politiska landskapet, men också för att termen "länder" är något flytande och öppet för tolkning. En snäv definition av vad ett land är kan titta på en väl etablerad grupp-som Förenta nationerna-och ta sin lista över godkända medlemmar. När det gäller FN finns det 193 erkända stater, med 192 är medlemmar i FN, och Vatikanstaten, som är permanent observatör med alla rättigheter till en ledamot, utom rösträtt. Man kan också ta en vedertagen definition för vad en stat är, och hitta alla stater som matchar dessa kriterier. Den mest accepterade definitionen ges av Montevideokonventionen, från 1933. Genom dessa riktlinjer måste en stat ha en regering, vara i stånd att interagera med andra stater diplomatiskt, har ett visst område, och har en fast befolkning. En grov räkna av dessa stater skulle placera antal länder i världen till 201. Som omfattar 193 stater erkänns av FN, samt ytterligare åtta stater. Dessa är Västsahara, Taiwan, Nordcypern, Somaliland, Sydossetien och Transnistrien, Abchazien och Nagorno-Karabach. Dessa stater uppfyller de kriterier som fastställts av Montevideokonventionen, men alla är en kamp med en annan, större statliga, för självständighet, och hittills har inte formellt erkänts av FN. En ännu bredare Definitionen kan inkludera vissa stater som har erkänts av ett antal länder, men antingen har misslyckats med att upprätta en stabil regering, eller har misslyckats med att få erkännande av tillräckligt många kolleger stater att verkligen uppfylla kriterierna i Montevideokonventionen. Genom att lägga till i stater som Cooköarna, Palestina eller Tjetjenien, kan man få ett mycket större antal länder i världen-någonstans i intervallet 210-230.

Going ännu bredare kan man omfatta länder som ingår i ett större land, som ibland kallas konstituerande länder. Ett tydligt exempel på detta är de länder i England, Skottland, Wales och Nordirland-alla utgör de enda land i Förenade kungariket. I de flesta fall av de länder i världen, är dessa fyra länder räknas som en, men de kan lätt räknas som fyra i stället. Genom att dessa typer av länder kan bli många hundratals, om inte tusentals, länder i världen-särskilt om man skulle börja räkna mindre stater som Kalifornien eller Delaware i USA, som självständiga i sin egen rätt.

På samma sätt-till exempel territorium Guam, ett innehav av USA-områden är vanligtvis inte räknas in i en officiell räkna, men finns stater med många kriterier. Dessa betecknas av FN som icke-självstyrande områdena och inkludera ytterligare 16 områden.

Så, hur många länder finns det i världen? 193 av greven av FN. 193 också av greven av Förenta staternas Department of State. 201 genom en snäv tolkning av Montevideo konventionerna. Somewhere over 220 med en lösare tolkning. Och om vi skulle gå med det antal länder som har en egen domän suffix-till exempel. Oss för USA, eller. DE för Tyskland-vi skulle få 243. Så det finns inga bestämda svar, men 193 är allmänt vedertaget, och någonstans mellan 193 och 250 verkar ganska säker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.