Hur fungerar Schweiz alltid stanna Neutral?

militära neutralitet i Schweiz har blivit legendariska och det är sant att Schweiz inte har varit inblandad i något utanför konflikter sedan 1815. Detta betyder dock inte att landet har fått en helt opartisk eller objektiv när det gäller krigstida ekonomi. Schweiz har anklagats för medhjälp andra länder såsom Tyskland och samtidigt bibehålla ett sken av neutralitet. under ett antal överenskommelser minska, neutrala länder fortfarande har vissa juridiska och moraliska förpliktelser under krigstid, och Schweiz har i stor utsträckning lyckats med att uppfylla dessa skyldigheter, även om vissa har ifrågasatt Schweiz tolkning av neutralitet.

Schweiz förblir militärt neutrala stor del på att landet i sig är särskilt sårbara för invasion från någon av sina mäktiga grannar, speciellt Frankrike, Italien, Österrike eller Tyskland. Politisk neutralitet för ett litet land med begränsad militär kapacitet är vanligtvis att föredra att ett fientligt bud från en krigförande granne. Så länge som Schweiz är officiellt erkänd som neutralt, inget land som lagligen kan bilda planer på att invadera det eller använda det som bas för verksamheten. Ett neutralt land kan ta emot flyktingar eller politiska fångar, men det är inte skyldig att gå med fredsbevarande uppdrag efter konfliktens slut.

Schweiz har inte alltid varit utan konflikter, men de flesta av sina stridigheter har internt. Striderna mellan katolska och protestantiska grupper under 19th century skapade stora sprickor inom den schweiziska regeringen, men dessa frågor var desarmerat småningom internt. Den schweiziska regeringen inte anslöt Woodrow Wilson föreslagna Nationernas Förbund tills dess officiella neutralitetspolitiken erkändes av alla andra medlemmar.

Under första världskriget, har Schweiz inte erbjuda någon meningsfull militär hjälp till Tyskland eller Frankrike, men andra regeringar inte alltid respekterar Schweiz gränser och luftrum. Detta faktum har inte undgå den schweiziska regeringen, som gjort regelbundna protester till både Nationernas förbund och dess efterföljare, Förenta nationerna.

Schweiz politik och praxis under andra världskriget var dock upp ett antal av oro för sin neutralitet mellan allierade länderna. Nazityskland gjorde upprätthålla en ekonomisk relation med Schweiz hela kriget. Schweiziska banker var beklämmande villiga att upprätta hemliga konton för nazistiska officerare söker säker förvaring av pengar och andra värdesaker plundrats från länder omkörd av den tyska krigsmaskinen. Även schweiziska diplomater också som säker passage för offer för nazisternas förtryck, kom den schweiziska regeringen ofta farligt nära att synas politiskt allierat med Tyskland.

Vissa historiker tyder på att Schweiz iver att arbeta med Nazityskland och deras cachar av pengar och konstverk bidragit till att förlänga kriget självt. Den tyska krigsmaskinen var på den förlorande konfliktens slut militärt flera gånger, men tillströmning av kontanter och annat stöd från till synes neutrala schweiziska banker hjälpte Nazityskland återfå sin fot och fortsätter att bekämpa kriget. Formella anklagelser schweiziska ekonomiskt bistånd och politiska empati mot Nazityskland har planat flera gånger under åren, men hittills Schweiz har aldrig anklagad för brott mot sin egen neutralitetspolitik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.