Vilka samariterna?

Samariterna är en distinkt etnisk och religiös grupp finns idag främst i Israel. Historia och ursprung samariterna är faktiskt lite svårt för att hålla fast, eftersom många av sina skrifter har inte överlevt till denna dag, men genetiska bevis som tydligt visar att de härstammar från israeliterna. Förutom att dela ett genetiskt arv med israeliterna, samariterna delar också en religion, sin religiösa tro är mycket likt judendomen, men det finns några konflikter mellan de två religionerna om heliga platser och religiösa texter. p

dag under 1. 000 samariterna är kända för att vara vid liv, från fyra olika familjer. Många av dem lever på berget Gerizim, en helig plats inom ramen för sin religiösa övertygelse, och andra kan vara spridda i olika regioner i Israel och de ockuperade områdena, där de behandlas som en religiös minoritet. Ur oro för att den rika kulturhistoria och traditioner samariterna skulle dö ut, godkände gruppens giftermål för medlemmar av den judiska tron, i hopp om att förhindra att genetiska problem som är förknippade med en liten genbank. som en särskild grupp, framkom samariterna runt den tid då assyrierna invaderade Israel, år 722 f. Kr. . Deras version av Toran uppstod på 300-talet f Kr, vilket återspeglar en schism mellan samariterna och judarna, och relationerna mellan de två grupperna förblev mycket fientlig. Förstå historiska förbindelserna mellan samariten och det judiska folket kan förklara en del av framträdanden av samariter i Bibeln, i synnerhet i berättelsen om den barmhärtige samariern, en liknelse som var menat att illustrera att alla människor hade potential för medkänsla.

Många tror att samariterna är uppkallad efter Samaria, en stad i norra Israel. De är dock faktiskt uppkallad efter en term som betyder "väktare av lag", vilket visar vikten av Toran och andra religiösa texter i samariten kultur. Samariern och judiska versioner av Toran har ett antal skillnader, och de skiljer sig även på ett fåtal viktiga frågor. Samariterna, till exempel, visa Mount Gerizim som en helig plats, i motsats till medlemmar i den judiska tron, som vördar Mount Zion.

Förutom att visas i Gamla och Nya testamentet i Bibeln, är samariterna också finns i Toran, där de kallas Kuthim. Liksom andra moderna boende i Israel, samariterna talar Modern hebreiska, och invånarna i de ockuperade områdena talar palestinska arabiska. I gudstjänstlivet samariterna tala sina egna versioner av hebreiska och arabiska, hålla dessa språk levande för kommande generationer att studera, lära av och njuta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.