Vilka är Inkorna?

Inkorna var ett forntida folk som levde i Sydamerika. Unika kultur började spridas under 12-talet, och inom 400 år de kontrollerade ett större område än någon annan sydamerikanska kulturell grupp någonsin kontrollerat. Som störst, över en miljon Inkaindianerna bodde i ett område kramas västra kusten av Sydamerika från Ecuador i norr till det som nu är Chile i söder.

Inka kulturen sprids genom att erövra andra kulturella grupper. Installera lokala ledare i Inca regeringen, var de i allmänhet generös mot alla som försvarade inkakulturen mot inkräktare. De gjorde också en poäng att ge gynnsam behandling för alla människor som inte motstå erövring.

Ledaren för kärngruppen av Inkas kallades Inka och ansågs vara en gudomlig ättling till solguden mdash , den viktigaste guden i sin polyteistiska religion. Inka hade absolut makt, och direkt under honom i den sociala hierarkin var hans kungliga familjen. Den kungliga familjen bestod av Inka syskon, föräldrar, hustru, barn och älskarinnor. Nedanför den kungliga familjen var stammens huvuden, som var ledde en klan. Nedanför stammens huvuden var de ofrälse, som var organiserade i grupper om tio, med en chef för varje grupp. Denna strikta hierarki motarbetas starkt individuella sociala framsteg och skapat en starkt centraliserat samhälle.

Inkorna lyckades några imponerande prestationer, såsom storskalig terrassering av berg och bygga många sten strukturer utan hjälp av murbruk. De var så framgångsrika på terrasser som under glansdagarna Inkornas, det fanns mer odlad mark i det andinska höglandet än det finns i modern tid. Kanske är deras mest kända terrasserade berg-åsen ligger Machu Picchu i Peru-en symbol som förknippas med Inka.

Inkorna byggdes också många stora byggnader med stenar att så var just cut att de inte kräver mortel. På grund av deras förmåga att bygga, är många av sina byggnader står fortfarande idag. De använde också sin sten genomgående kompetens för att bygga vägar komplett med tunnlar och broar hela Anderna, och de byggde akvedukter för att få vatten till sina städer. är deras språk heter quechua, som fortfarande talas av många ursprungsbefolkningar som lever i Anderna. Istället för att skriva, används färgade Inkorna knutna snoddar kallade quipu för att föra register. De var också mycket åstadkommas i matematik, medicin och astronomi.

I 1531, spanjoren Francisco Pizarro invaderade Inkorna. Med bara 200 soldater han lyckades kidnappa Atahualpa, den då aktuella Inca. Atahualpa motstod Pizarro försök att använda honom som en marionett härskare, så Pizarro avrättade honom år 1533. Efter ytterligare fyrtio år av kamp, avslutade spanska erövra Inkorna på 1570-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.