Vem är Namdharis?

Namdharis anser sig en ortodox sekt sikher, men de anses inte sikhiska av Akal Takht, den primära myndigheten i den sikhiska religionen. Namdharis liknar sikher i de flesta avseenden, men de skiljer sig från andra sikher på platsen för den levande guru. De traditionella sikher tror att Guru Granth Sahib, är deras bok heliga skrift, den nuvarande levande gurun och den slutliga guru av sikher, Namdharis tror på en kontinuerlig linje mänskliga levande gurun förlängning i det här. Den nuvarande Namdhari Guru är Guru Jagjit Singh. I den sikhiska religionen, guruer är källan till sikhiska läror och filosofi. Traditionella Sikhism anser att det bara finns elva guruer, börjar med Guru Nanak i det 16th århundradet. Hans efterträdare var Angad Guru Dev, Guru Amar Das, Guru Ram Das, Guru Arjan Dev, Guru Har Gobind, Guru Har Rai, Guru Har Krishan, Guru Teg Bahadur, och Guru Gobind Singh. Före sin död år 1708, Guru Gobind Singh påbjöd att Guru Granth Sahib är följande, och permanent Sikh Guru.

Namdharis tror att Guru Gobind Singh levde på 146 år, fram till år 1812, och att det har varit fem gurus sedan hans död. De anser också att Guru Gobind Singh skänkt Guruship om Guru Balak Singh, grundare av Namdhari religion, före hans död. The 12th Namdhari guru var Guru Ram Singh, som är vördad som en av de viktigaste Namdhari guruer. Han initierade civil olydnad mot den ockuperande engelska i Punjab i mitten av 19th century och inspirerade Mahatma Gandhi. Guru Ram Singh landsförvisades 1872, och några Namdharis tro att han fortfarande lever och kommer att återvända en dag för att leda dem. Den 13: e Namdhari guru var Guru Singh Hari, följt av Guru Partap Singh. Den nuvarande Namdhari Guru är Guru Partap Singhs son och uppnått Guruship 1959.

än sin övertygelse om Guruship, Namdharis följa traditioner sikhism. De håller Guru Granth Sahib i vördnad och anser sig lojal mot Khalsa, den gemenskap av alla döpta sikher, och deras traditioner. Namdharis kan identifieras genom sina helvita kläder. De bär också en vit ylle sladd med 108 knop, så kallad mala , runt halsen för att användas som ett radband.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.