Vad är politisk asyl?

politisk asyl har rätt att söka skydd någonstans om man har rimliga fruktan för förföljelse. Det är ett gammalt begrepp, med civilisationer som Grekland och Rom både respektera rätten till asyl och antagandet av det. Många länder har politisk asyl till människor, på individuell basis. Beroende på ett lands lagar kan en person ansöka om asyl i ett antal olika sätt, och om ansökan beviljas, den personen kan bo och arbeta i värdlandet. I antiken, brottslingar och människor som förföljda kunde söka sin tillflykt i grannlandet nationer eller utsedda helgedomar. Med framväxten av den kristna kyrkan blev många kyrkor också platser av en fristad för människor som söker asyl. Enligt lag kan personer stör asylsökande i en kyrka, och kyrkor hade rätt att skydda människorna i sin vård. Konceptet med en kyrka som fristad kvarstår i många nationer, även om vissa lagar tillåter brottslingarna inte gripits när de söker skydd i en kyrka, medan äkta asyl-sökande är ensam kvar.

Modern lagstiftning om rätten till asyl beviljas allmänhet asyl till människor som är rädda för förföljelse på grund av sin ras, nationalitet, ursprung, etnicitet, kulturell eller religiös övertygelse eller politisk verksamhet. Vissa nationer också ge asyl till människor som söker skydd mot könsdiskriminering, till exempel kan kvinnor i länder med sharialagen söka asyl för att undvika allvarliga straff för äktenskapsbrott. När det gäller massa grupper av flyktingar som fördrivits, kan asylansökningar ska effektiviseras och snabbt spåras, som en artighet.

gällande lagarna om politisk asyl varierar. Som regel måste någon ange att han eller hon vill söka asyl vid inresa till landet, men i vissa fall en asylansökan kan lämnas senare, så kan vara fallet när någon reser på rutinmässig resa och lär sig att det skulle vara farligt att återvända. Den ansökan om politisk asyl kan omfatta ett brett utbud av kompletterande information, och folk kan ha upp till ett år eller mer för att samla dokument och stöd de behöver. Om förslaget förkastas, kan den sökande kunna utvisas om han eller hon är i landet illegalt, eller den sökande kan bli ombedd att gå igenom ett annat program process för att ta emot en utländsk medborgare bosatt kort eller förlängt visum.

Många länder runt om i världen tar rätten till politisk asyl på stort allvar, och internationella organisationer har redogjort regler och förordningar i ett försök att behålla politisk asyl lagar uniform. Många organisationer kommer också att hjälpa människor som tror att de har rätt att rätten till politisk asyl, erbjuder juridisk hjälp, bostad och arbetsförmedling, och hjälp med att fylla för permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.