Vad är gravgods?

Gravgods är föremål som begravts eller kremeras med en kropp. Många kulturer har traditioner att lämna gravgods, från det moderna USA, där minnen är begravda med de döda, till det antika Egypten, där hög begravdes uppsatta personer med överdådiga utbud av gravgods. Föreställningar om funktionen hos gravgods varierar beroende på tid och kultur. Den praxis att inkludera gravgods med begravning är gammal. Vissa Hominid begravningar innehålla rå gravgods, vilket antyder att även i tidigare stadier av evolution, var döden en viktig erfarenhet. Gravgods i gamla gravarna innehålla saker som textilier, korgar, skålar och smycken, organiskt material som föda kan ha tagits med vid begravningen också. I många antika samhällen, de döda begravdes med föremål som de kunde använda i livet efter detta. Vikingarna och egyptierna hade båda påkostad begravning praxis där de döda begravdes med mat, tjänare, verktyg, leksaker, husdjur, arbetar djur, kläder, smycken och ett brett sortiment av andra varor, och man trodde att människor som behövs för att grävas ner med allt de kan tänkas behöva i livet efter detta. Denna tradition härdar i många kulturer, i delar av Asien, till exempel människor kremerats med särskilda sedlar eller kreditkort som man kan använda i livet efter detta. P

Gravgods finns också kvar som offer till de döda , eller offer till gudarna. I antikens Grekland, till exempel, begravdes människor med två mynt för att betala dödens färjkarlen, och i andra kulturer, de döda har begravts med pengar för att betala döden själv. I denna mening är gravgods anses vara en typ av votive insättning, vilket innebär att de blir lämnade i en helig plats för en viss ritual ändamål. Eftersom gravgods ofta inkluderar poster av omätligt värde, plundring av gravar har varit ett vanligt problem i hela mänsklighetens historia. Många gravar har plundrats för smycken och andra värdefulla varor de innehåller, och några av dessa plundrade föremål har smugit sig in i muséer och privata samlingar. Att hitta en grav som inte har plundrats är extremt ovanligt, och en anledning till glädje bland arkeologer.

Det råder viss oenighet vad gäller vad man ska göra med ex ojordade på gravplatserna. En del människor tror att dessa poster bör återställas, studerade, och visas, medan andra känner att gravar bör ligga orörd som ett tecken på respekt för de döda. Detta problem förvärrades kraftigt av omfattande arkeologiska plundring i den 19: e århundradet, då en mängd ovärderliga poster togs bort från det koloniala frågor exporterats och, de flesta av dessa poster har ännu inte återvänt till sina nationer ursprung.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.