Vad är ett harem?

harem är en av de mest missförstådda begreppen i den islamiska kulturen, tack vare den livliga fantasi tidiga europeiska äventyr. Enkelt uttryckt är ett harem en utrymmet i ett hem eller komplicerad speciellt för användning av kvinnor och barn. Män får inte komma in i harem, eftersom det anses vara en privat eller förbjudet område. Harem varierar mycket i storlek och sammansättning, som man kunde föreställa sig från de palatsliknande komplex i det osmanska sultanerna till en enkel privat rum för kvinnor.

Roten ordet för "harem" är Haram , som betyder "förbjudet" på arabiska. Muslimer anser också att staden Mecka att vara en form av harem, förutom att i stället för att för enbart kvinnor, är rätten begränsad till muslimer enbart på grund av det stora antalet heliga platserna i området.

muslimer har traditionellt åtskilda kvinnor från män på olika sätt, eftersom de tror att denna uppdelning är beställd av Koranen och andra religiösa myndigheter. Muslimas har traditionellt slitna slöjor och lösa kläder att skilja sig medan offentligt, och kontakt mellan män och kvinnor är mycket begränsad i det konservativa muslimska samhällen. Vid ett tillfälle hade många hem ett harem, moderna muslimer i allmänhet inte har särskilt kvinnornas kvarter i sina hem om de inte är en konservativ böjd. I harem Kvinnor kan koppla sin vakt, eftersom de vet att inga män kommer in i området. Som en följd av harem var ofta en livlig och rolig plats i den tid då kvinnorna isolerade sig hemma. Kvinnor kunde klä sig mer lättsinnigt, sjunga och berätta historier, och träffa andra kvinnor från området. Vänner och grannar traditionellt umgicks med varandra i harem, vilket innebär att små barn och äter snacks och te. I bostäder med tjänare, skulle tjänarna närvara kvinnorna i harem, och i stora hushåll, kan anställda spela musik och erbjuda andra nöjen. Den mest kända harem i historien var förmodligen Grand SERALJ av det ottomanska sultaner, och detta harem inspirerade en hel del av myten om harem som lever på denna dag. Sultanernas hade vanligen många fruar, tillsammans med ett sortiment av kvinnliga tjänstemän och arbetare, och alla av dem förvarades i seraljen, tillsammans med eunucker. Europeiska besökare fängslades utan tvekan av begreppet harem, som skulle ha varit främmande för dem, och de förde tillbaka fantastiska berättelser med dem.

Som en följd av termen "harem" används ibland felaktigt används för att beskriva en samling av fruar eller kvinnliga anhängare. Detta är inte bara fel, men också mycket begränsad, harem är en komplex plats med en stor befolkning, även om det kan verka lite mystisk till män, eftersom de inte släpps in


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.