Vad är ett Hamam?

Ett hamam är en offentlig ångbad. Hamams var särskilt älskad i det ottomanska riket, och de finns i många delar av Mellanöstern i dag. Européerna var introducerades till begreppet hamam i Turkiet, varför dessa bad är kända som "turkiska bad" i många delar av världen. Den Hamam upplevelse är helt unikt och väl värt det om du råkar besöka en region som har ett offentligt hamam.

grekerna och romarna hade anläggningar som liknar hamams, det är fullt möjligt att vissa kulturella utbytet skett hela Medelhavsområdet, sprida begreppet hamam i flera samhällen. Det finns fyra huvudsakliga delar av ett hamam: en värmande rum, ett varmt rum, ett kallt dopp och en svalkande rum. Människor rör sig genom dessa rum ordning, städning sig, svettas ut gifter, och naturligtvis utbyta skvaller och information med andra badare. Den hamam är långt ifrån bara en plats att få rent. Det är också en plats för rituella bad, och en möjlighet till socialt umgänge för de badande. I vissa regioner i Mellanöstern, viktiga händelser fortfarande firas på hamam, den gelim Hammami, till exempel, är ett besök på hamam utförs av brudar innan deras bröllop. Många rites of passage ske i hamam, gör det till en central plats i många samhällen. Privata palats och stora hus också historiskt haft egna hamams för användandet av deras invånare. Som en generell regel, hamams är könssegregerad, men människor i alla sociala status och klasser är välkomna. Män och kvinnor deltar antingen vid olika tider eller de träder badar. Väl inne i hamam, människor börjar med att värma upp i en varm ånga rum innan han flyttade till det varma rummet. Efter en stund i det varma rummet, förbinder den badande ett kallt dopp och sedan exfolierar med hjälp av en grov mitt. Många hamams erbjuder även massage, och folk kan frottera sig med oljor, depiliate, och utföra andra uppgifter skönhet i hamam.

Efter en kall störta och massage, badande flytta in en svalkande rum för att neutralisera deras kroppstemperatur innan han vågade till omvärlden. I alla skeden av processen, folk pratar med varandra och erbjuda hjälp med bad uppgifter. Baderskor vanligtvis närvarande att ge handdukar och andra verktyg, tillsammans med massage. Även i hamam, många människor bär traditionella träbåtar sandaler för att hålla fötterna ovanför golvet, och i vissa hamams människor också bära sjal över deras kroppar.

Många hamams i Mellanöstern är väldigt vackert. Vissa är gamla och ger en fascinerande inblick i historien om Mellanöstern konst och arkitektur. Modernare hamams är ofta vackert utformade så att de har framskjutna plats i sina samhällen, och de kan omfatta anlagd trädgård, rum för meditation och bön, och ibland en restaurang som erbjuder lättare tilltugg också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.