Vad är en landbrygga?

En landbrygga är ett näs eller någon annan landbaserade förbindelse mellan två annars kopplas öar eller kontinenter. Tomt broar är viktiga ekologiskt, eftersom de möjliggör utbyte av växter och /eller djur som annars är åtskilda, ibland miljontals år av oberoende utveckling. Tomt broar är ofta övergående, dyker upp och försvinner under geologisk tid på grund av stigande och sjunkande havsnivåer. Den mest kända landbrygga i jordens historia är förmodligen Berings landbrygga, som existerade från dagens östra Ryssland till Alaska ungefär 20. 000 år sedan, under den senaste istiden. Under denna tid var vattenståndet ca 120 meter (394 fot) under dagens nivåer, på grund av de enorma mängder is inlåst i kontinentala glaciärer. Berings landbrygga få människor att migrera från Asien till Amerika. När de gick över, är det tänkt att de flyttade ner till kusten.

Även om Berings landbrygga är den mest kända, det fanns flera andra mark broar i världen samtidigt. Dessa inkluderar stora tarmkanalen av låglänt tundran i vad som idag södra Nordsjön, som har kallats Doggerland efter Doggers bankar, en stor sandbank i området idag. Doggerland kopplas ihop England med kontinentala Europa, och en separat landbrygga ansluten England till Irland. De tidigaste invånarna i dessa öar gjort det hela via mark broar. Det fanns tomter broar mellan öar i dagens Indonesien, ansluten dem till sydostasiatiska fastlandet. Dessa gör det möjligt för tidigt människor att resa från Afrika till öar som Borneo. I vad som är det första bekräftade fallet av människor reser under en längre sträcka på öppet hav, tidiga människan byggda flottar och gjort det hela dagens Wallace Line, en djup farled i centrala Indonesien som skiljer faunan i västra Indonesien (vilket är Fler asiatiska) från öst Indonesien (fler Australian). Från östra sidan av Wallace Line, nådde dessa människor Nya Guinea och Australien, som var anslutna även landvägen broar.

längre bak i det förflutna, ca 2 miljoner år sedan, en av världens mest ekologiskt betydelsefulla bildas land broar-att mellan Nord-och Sydamerika. Till skillnad från de andra diskuterade mark broar, bildades detta genom kontinentaldrift stället sänkte havsnivåer. Som Sydamerika hade tidigare varit isolerade i tiotals miljoner år, denna utsatta kontinenten till den flora och fauna i stort sett resten av världen (Europa, Afrika, Asien och Nordamerika var kopplade till alla). Generellt sett dominerade den nordamerikanska faunan sydamerikanska djur, även om vissa sydamerikanska djur gjorde trivs i Nordamerika, till exempel Opossum.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.