Vad är en kalifatet?

En kalifatet är den traditionella islamiska statsform, under ledning av en kalif, antingen utnämnas eller väljas, som betraktas som politisk ledare för alla muslimer. Kalifatet innehåller också en Shura , en kropp som liknar ett parlament, som representerar folkets vilja och kan välja och /eller ge råd till kalifen. Även ursprungligen, och helst enligt vissa, ett kalifat-eller kalifatet-är en särskild enhet som förenar alla muslimer under sitt styre har det skett en samtida och även konkurrerande caliphates på vissa ställen i historien .

Kalifatet började efter döden av Muhammed, de första fyra kalifer är hans anhängare. Institutionen kalifatet var avsedd att bära arvet av Mohammed myndighet. Politiskt mäktiga islamiska enheter genom historien, inklusive det ottomanska imperiet, var inkarnationer av kalifatet. År 1924 avskaffades Turkiets president Gazi Mustafa Kemal Atatürk kalifatet.

Även om merparten av caliphates har centrerad i Mellanöstern och utövade makt över muslimer runt om i världen, ett viktigt undantag är att kalifatet i Córdoba som styrde Iberiska halvön under 10 och 11-talen. Iberiska halvön blev del av den islamiska imperiet under den 8: e århundradet, när Ummayad kalifatet uteslutas av Damaskus. I 750, det Abassids störtade Ummayads i Mellanöstern, markerar början på en fem-talet dynastin. Förblev emellertid ättlingarna till Ummayads i kontrollen av Spanien, möjligheten att inrätta ett kalifat där. Många av Spaniens mest kända och vackra byggnader härrör från tiden av kalifatet, inklusive den stora moskén i Córdoba.

Även om kalifatet i Mellanöstern var en betydande politisk kraft i världen till den 20: e århundradet, har det inte förekommit några framgångsrika försök att återinföra det. Flera grupper, inklusive al-Qaida, har nyligen uttryckt en önskan eller avsikt att återupprätta kalifatet. Men olika grupper har mycket olika ståndpunkter när det gäller uppgifter om hur en sådan kalifatet skulle fastställas och köra, och många som skulle gilla att återinföra ett kalifat är inte politiska extremister. USA: s president George W. Bush har talat häftigt mot återupprättandet av kalifatet, som han hävdar är ett hot mot världens frihet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.