Vad är en fatwa?

I Islam är en fatwa en rättslig dekret som görs av någon som har omfattande kunskaper om islamisk lag. Västerlänningar har kommit att bli förvirrad över den exakta betydelsen av en fatwa, tack vare den politisering av fataawa (plural av fatwan) från extremistiska aktivister och organisationer. Fataawa faktiskt kan styra allt från huruvida det är lämpligt för kvinnor att bära smink för att det bästa sättet att lösa en tvist land, och de anses inte vara juridiskt bindande, vilket är mycket viktigt.

islamisk rättsvetenskap är ytterst komplex, likt andra system av rättsskipning bygger på religiösa värderingar. Koranen anses vara en myndighet för rättspraxis, tillsammans med Sharia eller islamisk lag, och haditherna, arkiven över de ord och handlingar av profeten. Historiskt sett har islamisk rättsvetenskap ingår också ijma, eller enighet i det islamiska samhället, tillsammans med Qiyas, reasonings analogt som används av islamiska lärda. Dessutom kan återkommande fatwas utfärdas för att bemöta de föränderliga värld.

Traditionellt kan en fatwa utfärdas endast av någon som är oerhört kunnig om islamisk lag, och helst en fatwa kommer från en plats för innerlighet och äkta engagemang. För att anses vara ett giltigt fatwa i många regioner, fatwan måste inte heller vara personliga eller politisk karaktär, och det bör vara lämplig för den moderna världen. Många muslimska länder har utsett en mufti att utfärda fataawa, i egenskap av en religiös auktoritet. När en fatwa utfärdas, skall emittenten ger stöd och support. Det räcker inte att säga att något bör göras på ett visst sätt, bör emittenten kunna hitta ett prejudikat i mycket stor mängd islamisk rättsvetenskap, och en fatwa ofta stöds med citat från andra källor så att folk kan förstå resonemanget bakom fatwan. Det är också möjligt att se motstridiga fataawa från olika religiösa myndigheterna, och i vissa fall kan dessa myndigheter träffas för att diskutera frågan och att släppa en ny fatwa som speglar resultatet av diskussionerna.

Fataawa är inte juridiskt bindande. Muslimer som begär en fatwa om ett problemområde kan söka en "second opinion eller ens ignorera fatwan, särskilt om de upplever att det strider mot andan i muslimsk lag och liv. Fataawa utsträckning förlita sig på stöd från forskare att vinna populär mark, och om en fatwa används också i en islamisk domstol, kan man få ytterligare tyngd med den muslimska befolkningsgruppen.

>

En ökänd fatwa utfärdades av ayatolla Khomeini 1989, beställer död författaren Salmon Rushdie, och vissa västerlänningar är under det felaktiga intrycket att alla fataawan i form av utförande order. Detta är faktiskt inte fallet, ett motexempel från forskare vid Al-Azhar-universitet, rekommenderar interreligiös studie mellan judar, kristna och muslimer, som illustrerar den otroliga mångfald fataawa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.