Vad är en exklav?

en exklav är en term som används i geografi för att beskriva ett land eller område som tillhör ett annat land, men är omgivet av länder som inte har någon tillhörighet eller samhörighet. Det är vanligtvis åtminstone delvis skild från de största land, stat eller politisk region. Detta används ofta när man beskriver politiska geografi, med fokus på gränserna, i varje land enligt politiskt styre. Gränserna på politiska kartor generellt sett utgör ett land som arrangeras under en regering, eller stater, kommuner och städer som tillhör ett land. Ändå gränser en exklav inte är anslutna till det land som den tillhör.

Begreppet exklav blir förvirrande när man jämför med begreppet enklav. Ett land som omger ett annat land kan anse det inre landet en enklav. Om det land som omges har inte politisk tillhörighet eller inte tillhör ett annat land, så är det bara en enklav. Till exempel är Vatikanstaten en enklav i Rom. Vatikanstaten har en egen regering, oberoende från Rom och Italien. Det är inte bunden av bestämmelserna i Rom, och i många fall inte av reglerna i Italien.

Lesotho är en enklav exempel. Det är ett självständigt kungadöme, kust och avslutade omgiven av Sydafrika. Det är inte på något sätt hör till Sydafrika och är sin egen nation, erkänt som sådant internationellt. en exklav kan vara en enklav. Vanligtvis skillnaden på en sann enklav från enklav är att enklaven har viss tillgång, liksom flod eller sjö tillgång till det land som den tillhör. Alternativt kan det vara ansluten till sitt utslag land av en minut gräns. Till exempel, Franska Guyana i Sydamerika aktier politisk samhörighet med Frankrike men är inte fysiskt ansluten till den. Surinam och Brasilien, och även Atlanten gränsar till detta. Detta ger Frankrike ett sätt att komma åt den utan att nödvändigtvis passera till andra länder att göra det.

Alaska är ett annat exempel på en exklav. Den är skild från USA och delar gränser med Kanada. Återigen är det nås sjövägen med gränserna för den arktiska oceanen och Stilla havet och Berings hav. Ett land kan vara både en exklav och enklav. Men inte alla är. När det gäller Lesotho, till exempel, hör att landet inte annat än sig själv. Det är därför en enklav, men inte en exklav. Ibland enklaven skiljer endast en del av ett land eller område. Till exempel delar av Fulton County i Kentucky är skild från resten av Kentucky staten, och sträcker sig in i Tennessee.

p

Andra delar av marken kan anses praktiskt exclaves grund trots att de inte anses helt separeras från den mark som de politiskt hör hemma, gör områdets geografi dem ogenomträngliga utom genom att mata in främmande territorium. Delar av Sverige kan endast nås genom att korsa till Nordirland till exempel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.