Vad är en Ziggurat?

En ziggurat är en struktur som tar formen av ett radhus pyramid, med en platt plattform på sin spets. Ziggurats finns spridda över mark gång upptagen av Mesopotamiens civilisationer, och även i delar av Mesoamerika. Dessa mammut strukturer är ganska anmärkningsvärt, när man betänker att de människor som byggt dem inte har tillgång till modern arkitektur, teknik och verktyg för konstruktion, och de är fascinerande platser att besöka och studera. En del människor tror att Mesopotamiens ziggurat tjänat som modell för den egyptiska pyramiden, och det är säkert möjligt. I vissa fall har delar av ziggurats även täckt med slät står inför, vilket får dem att likna pyramider, men de var också representerade, trappor och ramper för tillträde och plattform på toppen vanligtvis hålls ett tempel, som ziggurats användes för andakt, snarare än begravning. från arkeologiska bevis, historiker förmoda att sumererna och babylonierna ses ziggurats som hem av gudarna, och tillgång till dem tycks ha varit begränsad till präster och andra religiösa tjänstemän. Dessa tjänstemän vårdas för ziggurat och gjorde offer till Gud att det förvaras, att hålla olika ceremonier ära gudarna och be dem att hjälpa samhället. Dessa stora tempel tornen omges vanligen i stora komplex med plats för hus präster, offerdjur, och en omfattande stödpersonal.

Några kända ziggurats där människor kan besöket Sailk i Iran, tros vara den äldsta ziggurat tillsammans med den vita tempel Uruk, en enkel ziggurat, och den massiva Ziggurat i Ur. Den Sailk Ziggurat går tillbaka till före det tredje årtusendet f Kr, visar hur mycket gammal den är. Även väggarna i dessa strukturer är gjorda av sten tråkig dag, när de byggdes, var den inglasade ziggurats och målade i en mängd olika färger, med väggmålningar och andra konstverk pryda struktur både inne och ute. Mycket av denna konst onekligen haft religiös betydelse.

Det är intressant att inte långt efter babylonierna och assyrierna byggde sina massiva ziggurats, Mesoamerican kulturer bygga sina egna steg pyramider, och strukturer är påfallande lika. Det är osannolikt att dessa kulturer hade kontakt med varandra, så uppenbarligen föreningen för pyramiderna och religiös dyrkan uppstått spontant och helt självständigt i dessa mycket olika regioner i världen. Vare sig i den frodiga djungeln i Centralamerika eller fjärrkontrollen öknar Irak, dessa strukturer är utmärkande och de tenderar att dominera det omgivande landskapet, precis som de gjorde för tusentals år sedan, när de var i aktivt bruk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.