Vad är en Yeshiva?

En yeshivaskolan är en akademisk institution som erbjuder judisk utbildning. På universitetsnivå är en yeshiva öppet för alla som vill förskott hans eller hennes kunskaper om judendom och yeshivot (pluralformen av yeshiva) erbjuder även utbildningsprogram för personer som är intresserade av att bli rabbiner. Normalt yeshivot är ortodoxa judiska institutioner, traditionellt öppet för män, även om vissa yeshivot har blandat studentorganisationer. Kvinnor kan också välja att studera vid ett midrasha, en motsvarande institution för kvinnor.

Stipendium och utbildning är mycket viktiga i den judiska traditionen, och det bör inte komma som någon överraskning att höra att någon version av en yeshiva har funnits i judiska samhällen i århundraden, även om modern organiserad form verkligen uppstod i 1800-talet. Israel är värd ett stort antal yeshivot, och det finns många i USA också, särskilt i och runt New York City, där det finns en stor judisk gemenskap.

Termen "yeshiva" är från den hebreiska yasab , som betyder "att sitta", vilket avspeglar en judisk tro att elever måste sitta för att ta lektioner av en lärare eller mästare. Yeshivot kan hittas på alla nivåer av judisk utbildning, grundskolor och gymnasieskolor som erbjuder undervisning i religion kallas också yeshivot. Du kanske tänker på universitetsnivå yeshiva som ett slags seminarium, även om dessa skolor är särskilt utformade för att främja religiös utbildning, inte nödvändigtvis att skapa ordinerade rabbiner.

På yeshiva, studenter har oftast lång, tuffa dagar som innehåller studier av Torah, Talmud och judisk lag (Halakha eller Halacha). Under dagen kan eleverna stanna ofta för bön, att studera möten, debatter och diskutera frågor som kommit upp i studierna. Varje student är ihopkopplad med en studie partner (havrutha eller havruta) eller studera parter (havruthot eller havrutot) att arbeta tillsammans med, borrning varandra, diskutera innebörden i de texter de studerar, och diskuterar med varandra på olika punkter i diskussionen. Som ett resultat, kan det inre av en yeshivaskolan bli ganska högljudd, med ett konstant surrande diskussion.

Undervisning som yeshivot uppmuntra individuellt ansvar, påminner studenter sina skyldigheter gentemot ideal om rättvisa. Studenter uppmuntras att söka djupare in i ämnen som de inte riktigt förstår, och att diskutera frågor med varandra och komma fram till sina egna åsikter. En grundlig utbildning i ett yeshiva kan hjälpa någon att förstå komplexiteten och detaljerna i judisk lag, även om han eller hon inte väljer att gå vidare till att bli en rabbin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.