Vad är en Sultanatet?

En Sultanatet är en sultanens domän avgjorde territorium av en sultan, precis som ett rike är ett område som styrs av en kung. Sultan är namnet på en islamisk suverän. Som en monarki, är en sultanatet en regering där den högsta makten är bosatt i en person. Vissa Sultans har absolut makt, och andras myndighet är konstitutionellt begränsad. Det finns några sultanat i världen idag, men tidigare fanns det fler. Historiskt har de styrande i Turkiet kallades Sultans. Seldjuk var ett 11-talet khan som började den dynasti som bar hans namn. Tugrul Bey, en Seljuk ledare, ockuperade Bagdad och krävde att kalifen det bevilja honom erkännande som en sultan. Detta erkännande invigde Seljuk sultanatet. Den Delhisultanatet var beteckningen på ett antal olika muslimska dynastier i Indien, med början 1192 och varade till 1398.

Några historiska sultanat bytt till andra former av regeringen i det tjugonde århundradet. Wadai var sultanatet tills den togs över av den franska under perioden 1903 till 1913. Maldiverna var sultanatet tills det blev en republik 1968.

Flera sultanat har fortsatt in i det tjugoförsta århundradet. Brunei, officiellt kallad staten Brunei, är en sådan sultanatet. Sultanatet grundades här i den 15: e århundradet, överlevde ett brittiskt protektorat inrättats 1888, och fortsatte med Brunei självständighet 1984, då sultanen blev en absolut monark, även ett lagstiftande råd återupprättades 2004 efter en paus. Ledaren kombinerar rollerna som Sultan och premiärminister, och under 2007 efter hölls av Sir Hassanal Bolkiah. Regeringen slag definieras som en konstitutionell sultanatet.

Malaysia är officiellt indelat i stater med en konstitutionell monarki i sin regering, men skulle kunna kallas en sultanatet genom det faktum att dess högste ledare, med titeln The Paramount Härskaren, är en sultan. År 2007 är denna tjänst som Sultan Mizan Zainal Abidin. Oman, officiellt kallad Oman, har som verkställande direktör en ledare som kombinerar titlar av Sultan och premiärminister, Said Qaboos bin al-Said under 2007.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.