Vad är en Sarape?

En sarape är en färgstark klädesplagg som bärs av människor i Sydamerika, Centralamerika och Mexiko. Ej att förväxlas med ponchos, sarapes är långa rektangulära plagg som kan rullas runt likt en sjal för att skydda mot kyla och andra naturliga element. Plaggen gjordes ursprungligen i Coahuila, som ligger i nordöstra Mexiko.

Coahuila är nära staden Saltillo. Textilier är fortfarande skapas i Saltillo regionen idag. Ättlingar till många av människorna i Saltillo spåras tillbaka till början Chichimecs, ett folk som utvandrade från Casa Grande området i norra Mexiko till centrala Mexiko.

Sarapes som görs inom detta område är ofta kallad Saltillo sarapes. Textilier från denna region är ofta utformade med ljusa band av färg som gult, orange, röd eller grön, mot en mörk område, t. ex. brunt eller svart. Det finns dock sarapes som görs i lättare gommar med vit eller fält grädde och pastell band. Liksom många sjalar, är ändarna på sarapes ofta fransar.

Sarapes har gjorts i många generationer och de är fortfarande tillverkas idag. Sarapes av många olika mönster och kvaliteter kan köpas på dagens marknad. I huvudsak säljs de i sydvästra USA, eller till butiker avsätts för denna del av världen. De kan också importeras. Kräsna köpare kan söka vintage sarapes. En årgång sarape kan vara intressant för en samlare på grund av hantverket eller särskild utformning tydligt i plagget.

Även om termen sarape är tänkt att hänvisa till en sjal, inte en poncho, termen används annorlunda i Guatemala. I Guatemala, sarape används för att definiera ett plagg mycket lik en poncho. I detta land, sarapes tunga ull filtar som har en öppning i mitten. Bäraren skären huvudet genom öppningen och bär Guatemalas sarape som en poncho. Vissa Guatemalas sarapes skapas med matchande huvor för att täcka huvudet. I allmänhet är en sarape tillräckligt länge för att nå knäna på en person av medellängd.

Även färgen gommar ofta liknande i Guatemalas sarapes som Saltillo sarapes, de mönster i tyget är helt olika. Dessutom är användningen av ljusa färger i Guatemala sarapes mindre vanliga. Designmönster i Guatemalas sarapes är stora och ofta införliva Maya motiv snarare än bara band av färg. Guatemalas sarapes allmänhet handgjorda av kvinnor i de kommuner som använder personliga vävstolar för att skapa kläder. Sedan en mäklare, tar ofta en medlem av gemenskapen, plaggen till lokala marknader.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.