Vad är en Mud Lion?

En lera lejon är en geografisk funktion som bildas i en öken område. Gyttja lejon skapas när vindarna packad med slipande sand gånger skura rock, skapa outcroppings av material som ofta kan utvecklas till i fantasifulla former, särskilt när folk tittar på dem med fantasi i åtanke. Utvecklingen av gyttja lejon är ofta ett tecken på ökenspridning, eftersom de är förknippade med varma, torra områden med stadiga vindar, i områden med riklig naturlig fukt, kan gyttja lejon inte form, eftersom vinden inte kan plocka upp torkat damm och smuts. Som en allmän regel, ett lejon lera formulär från soft rock, såsom kalksten eller sandsten, men gyttja lejon kan också bildas av hårdare material. Det kan ta hundra år för en lera lejon att visas, och ofta de uppträder i kluster, såsom åsar längs öknens yta. Gyttja lejon är också känd som yardangs, från ett turkiskt ord som används för att hänvisa till branta sluttningar. "Yardang" in det engelska språket i början av 1900-talet.

För att ett yardang att bilda, måste förhållandena vara varm och torr, och vinden måste vara stadig. Vinden måste också komma från en konstant riktning, annars berget skulle vara lika nedslitna, helt enkelt smält bort snarare än att vara en distinkt outcropping. Dessa villkor är vanliga i många delar av Afrika, speciellt i den egyptiska öknen, där lera lejonen är ganska rikligt. Som slang termen "lera lejon" antyder, yardangs ofta urholkar till former som ser ut som människor, djur, eller strukturer. Vissa historiker har föreslagit att sfinxen kan ha börjat som en lera lejon innan stimuleras genom egyptiska stoneworkers. Vissa människor hänvisar till gyttja lejon som naturliga Sphinxes, eftersom många av dem hamnar ser ganska Sphinx-liknande, tack vare det faktum att de tenderar att utveckla en avsmalnande form, med vinden slut är mycket skrymmande än lä slut.

Förutom att hittas i Afrika, är det också möjligt att se leran lejon i Nordamerika, där de överflöd i nationalparker som omfattar ökenområden. Dessa yardangs kan variera mycket i storlek och form, från monolitisk och relativt nya outcroppings till små, gamla nubbins. Ibland finns rätt förutsättningar för ett hål att vara uttråkad genom gyttja lejon, skapa en tunnel genom outcropping som kan göra en ganska märklig syn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.