Vad är en Kirpan?

En kirpan är en ceremoniell svärd som bärs av alla hängivna medlemmar av den sikhiska religionen. Många sikher jämföra symboliken i kirpan till att det kristna korset, understryker det faktum att det står för ett ideal, snarare än att faktiskt tjäna som ett vapen. Bär kirpan är en ständig påminnelse om att sikher har en skyldighet att skydda människor, kämpa för rättvisa, och agera med kraft. Eftersom kirpan uppfattas som en funktionell vapen av personer utanför den sikhiska gemenskapen, sikher stöter ibland juridiska eller sociala svårigheter på grund av deras skyldighet att bära kirpan. är döpta sikher skyldig att bära fem punkter, som kallas "Fem Ks," hela tiden. Utöver de kirpan de fem Ks innefattar: Kanga, ett par bekväma bomull shorts, Kara, ett stål eller järn armband, det Kacha, ett trä hår kam, och Kesh eller unshorn hår. Enligt religiös tradition, att mandatet bära Fem Ks gavs till profeten Guru Gobind Singh redan 1699. Liksom Kara är kirpan klassiskt gjord av järn. Den kirpan är sliten fastspänd på ett bälte kallas gatra, och bäraren är uttryckligen förbjudna att använda bladet i ilska eller illvilja. Men förväntades traditionellt sikher att dra sina kirpans att försvara de hjälplösa, eller att hjälpa människor i nöd. Detta var en viktig del av Saint-krigaren etos sikhiska gemenskapen, med många sikhiska män träning i kampsport att lära sig effektivt för att försvara andra från angrepp.

För en sikh är kirpan en mycket viktig religiös symbol. Borttagning av kirpan är inte tillåtet, och det är också känslomässigt traumatisk, eftersom bladet är en viktig del av bärarens religiösa identitet. Flesta sikher bära sina kirpans under deras kläder, så åskådare i allmänhet inte medvetna om att ett blad är ännu bärs. Den kirpan är typiskt spänns tätt mot bältet den skall bäras med, och det kan bäras på många olika ställen, beroende på behoven hos bäraren.

Tyvärr för sikher, människor som inte är i den sikhiska gemenskapen visa kirpan som ett potentiellt farliga vapen. Sikher ombeds att ta bort deras kirpans innan du går ombord flygplan, till exempel, och de ibland är förbjudna i skolor och andra offentliga platser, trots protester från den sikhiska gemenskapen. I en önskan att tillgodose religiösa tvingande att bära kirpan har vissa samhällen uttryckligen tillåtit användning av trubbiga kirpans, så sikher att behålla denna religiösa symbol samtidigt uppfyller lokala lagar som gäller vapen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.