Vad är en Intifada?

Intifada är en arabisk värld som betyder "uppvaknande" eller "skaka av sig. " Termen används för att beskriva en populär gräsrötternas uppror mot en regering eller politik. Många västerlänningar förknippar intifada med våldsamma uppror i Mellanöstern, har av vilka några inkluderade västerländska allierade, men i den arabiska världen, är en intifada en legitim form av uppror, och ett sätt att uppnå självständighet eller frigörelse från förtryckare.

Begreppet "intifadan" har blivit så ut i det västerländska samhället att det kan utlösa stor debatt och argumentation. För människor som länk begreppet intifadan specifikt med terrorism utgör någon intifadan ett potentiellt hot som bör snabbt lägga ner. För människor som tror att en våldsam revolution eller uppror är ibland nödvändigt eller motiverat tenderar svar intifadan vara mer blandade, särskilt när folk är bosatta i områden som nyligen har upplevt sitt eget varv. Den mest känd Intifadan är förmodligen uppror palestinska araber i de ockuperade territorierna under loppet av två skilda perioder. Den första intifadan varade från 1987-1993, och det lanserades som ett svar på farhågor om att den arabiska världen var att försumma den palestinska saken slutligen att upphöra med fredsavtalen och militära insatser på den del av den israeliska regeringen. En andra intifadan inleddes år 2000, som påstås ha utlösts av ledare Ariel Sharon besök i al-Aqsa-moskén, en helig muslimsk plats. Tusentals israeler och palestinier har dött i samband med dessa intifador, tillsammans med observatörer och åskådare från andra regioner.

militanta grupper som Hamas har kommit att vara nära knutet till intifadan, och deras verksamhet har ofta frågor av kommentarer och kritik. Eftersom aktivister är inte en del av militära organisationer, att de inte omfattas av samma regler och tillsyn som medlemmar av en militär är, och detta kan leda till en ökning av bedrövliga handlingar. Många militanta, exempelvis ingen skillnad mellan civila och soldater, och en del använder våldshandlingar mot civila som ett politiskt verktyg i ett försök att ko regeringar eller organisationer som de motsätter sig.

Några andra framstående intifador inkluderar populistiska upproret mot Saddam Hussein i Irak under 1991, cederrevolutionen i Libanon, mars intifadan i Bahrain, och Zemla intifadan som försökte köra den spanska från Sahara under 1970-talet. Som ni kan se av exemplen ovan, intifador är otroligt skiftande och ibland svåra att kategorisera, ungefär som revolutioner i västvärlden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.