Vad är en Entheogen?

En entheogen är ett läkemedel som har en historia av religiösa eller shamanistiskt användning. Flesta Entheogens är hallucinogener, men några håller humöret-förändra ämnen. Entheogens alla härrör från växter och andra naturliga källor, en väsentlig skillnad mellan Entheogens och syntetiskt förvärrats droger. Användningen av Entheogens är kontroversiellt i vissa kulturer, främst av oro för att dessa läkemedel kan alla användas för rekreation och religiöst bruk, vilket gör det svårt att avgöra när någon använder dessa droger för religiösa eller personliga skäl.

Användningen av psykoaktiva substanser för att kommunicera med det gudomliga verkar vara gamla, att döma av arkeologiska bevis. Många tidiga mänskliga kulturer använt en rad olika ämnen i ett försök att kommunicera med Gud eller gudarna, och denna tradition utvecklats som mänskliga kulturer blev mer komplext. Entheogens var vanligast fattats av präster och shamaner, eller grupper av religiösa celebrants på speciella festivaler och evenemang, och ofta tabun har förbjudit användning av sådana läkemedel i en icke-religiösa sammanhang.

Några exempel på Entheogens från hela världen inkluderar: kava, Ayahuasca, peyote, mjöd, bolmört, psilocybin, blå lotus, tobak, flugsvamp, hasch och cannabis. Som framgår av listan, började några Entheogens att användas i ett sekulärt sammanhang någon gång i historien. Tobak, till exempel, infördes till Europa av upptäcktsresande som träffade indianer som använde det, och mjöd var en vanlig dryck i medeltiden. Andra Entheogens har blivit begränsade ämnen i många samhällen. I likhet med andra hallucinogener kan ett entheogen ändra djupt hjärnans kemi. Säkerheten hos entheogen användning är till stor del beroende av hur drogen odlas, skördas och hanteras, och de enskilda nivåerna av sinnesförändrande föreningar i anläggningen. Människor reagerar mycket olika på entheogen använda eftersom dessa läkemedel inte kan vara noga förvärras och kontrolleras liksom deras syntetiska motsvarigheter och biverkningar har påvisats. Långvarig entheogen användning kan också få negativa hälsoeffekter.

Många kulturer lista Entheogens som kontrollerade ämnen, vilket återspeglar det faktum att de har inga uppenbara medicinska värde, och de kan vara ganska farligt. I regioner där det finns ett legitimt historisk användning av Entheogens, kan människor från olika kulturer och religioner som använder dessa läkemedel skall få medföra och använda begränsade mängder. Särskilt i regioner där religioner frihet värderas, är användningen av Entheogens av kvalificerade personer som skyddas av lagen, utan straff för att sälja droger till utomstående kan vara allvarliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.