Vad är en Double Agent?

dubbelagent är en intelligens avgörande som låtsas att spionera på en målgrupp för en byrå, men i själva verket är lojala mot målgruppen. Termen har även kommit att omfatta en agent som vinner förtroende i ett mål organisation för att spionera, även om detta inte är tekniskt dubbelagent, men en mullvad. Dubbelagenter är ett vanligt av underrättelsetjänster att infiltrera rivaler eller fiender, men de kan också vara en gång-lojala medlemmar som rapporterar till en annan instans frivilligt eller under tvång. Många berömda dubbelagenter har avrättats, fängslats eller offentligt skytt efter att ha upptäckt, och de har länge varit favorit karaktärer i fiktiva spionromanens. En gemensam användning av en dubbel agent är att sprida desinformation. För att skydda agentens verkliga tillhörighet, byrån agenten är trogen kommer att ge dem verkliga, men oklassificerad, information förmedla. Detta bidrar till att lura den bedragna agentur eftersom agenten berättelser kommer att vara saklig. Med mullvadar, är denna taktik ofta vände sig om målinriktade organisation. En mol Double Agent kommer att ges sant, men oanvändbar, information från den överordnade gruppen förmedla till målet, antingen för att vinna deras förtroende eller att kasta dem en undersökande spår. När man använder dubbla agenter, varje organisation tar på sig en allvarlig risk, eftersom aktörernas förmåga att lura både deras största tillgång och sämsta ansvar. Agenter ofta inte betrodd av sina arbetsgivare, som ofta har dem under övervakning för att upptäcka illojalitet. Vissa ämnen är också tros vara legosoldater, villig att sälja sekretessbelagda uppgifter till en hög anbudsgivare. Även dessa egenskaper börjar låta som fantasifulla fiktiva karaktärer, dubbelagenter verkligen är riktiga och har spelat delar i spionage i århundraden.

Roman Czerniawski, även känd som Brutus, var en polsk pilot under andra världskriget, som skapade en allierad spionagenät i Frankrike. Han tillfångatogs av den tyska underrättelsetjänsten organisation och erbjöd säkerhet i utbyte för att ha spionerat för nazisterna. Brutus överens och sändes till London som en agent, där han omedelbart underrättas britterna på sin status och blev dubbelagent för MI5, den brittiska underrättelsetjänsten. Han skulle få sända falsk information till nazisterna, kastade iväg dem spåret av den planerade invasionen av Normandie.

Matei Pavel Haiducu var en rumänsk spion inblandad i en hög profil dubbel agent system. Efter att ha gett order om att mörda två radikala rumänska författare bosatt i Frankrike, informerade Haiducu franska myndigheterna. Använda honom som dubbelagent, hjälpte franska Haiducu stadium ett mordförsök på ett av målen och simulerade en kidnappning av de andra. Franska myndigheterna tuktade Rumänien för "mord" som ger Haiducu att återvända till Rumänien och ta sin familj tillbaka till Frankrike. När han hade återvänt för att bosätta sig i Frankrike, sprang franska tidningar verkliga grund av incidenten.

I fiktion, romaner är ofta livade av utsikten till en dubbel agent. I den senaste Harry Potter-serien, är mycket av det slutliga resultatet av de sju bok-serien bygger på verkliga lojaliteter professor Severus Snape, som i själva verket är en tredubbel agent. Både film anpassningar av James Bond novellen Casino Royale har en vacker rysk infiltratör som lockar ögat av den berömda spion.

dubbelagenter är oemotståndlig i litteratur för sin bedrägliga förmågor, komplexa moralkodex, och tvetydig moral. I verkliga livet är de agenter för både rädda liv och liv sinande ström. Vilken sida de verkligen lojala till, de verkar inte sannolikt att försvinna från underrättelsetjänsten snart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.