Vad är Tiwanaku?

Tiwanaku är en pre-Inka stad i Bolivia. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2000. Tiwanaku ses av de flesta arkeologer som en av de viktigaste platser fram till Inka imperiet, och förblir en vacker plats för moderna besökare.

Tiwanaku går tillbaka till 1200 f. Kr. , då området var utjämnas liten by. Resterna av jordbruket i området visar att invånarna utnyttjade en form av växande kallas upp-området jordbruk, som är mycket effektiv. De utgör en tidig form av permakultur, och under de senaste åren har en del experimentella program har börjat återskapa jordbruket uppenbara i Tiwanaku. på 7: e århundradet hade Tiwanaku börjat utvecklas till en verklig stadsmiljö, övergång från ett enbart agrar kultur till en mer diversifierad ett. Av 9th århundradet själva staden täckte nästan två kvadrat miles (5 kvadratkilometer), och sannolikt hade en befolkning på cirka 40. 000 personer. Vissa uppgifter tyder på att området för Tiwanaku kan i själva verket har dock stött hundratusentals människor.

Vid 11-talet hade Tiwanaku börjat sjunka, och kulturen även började falla sönder. Tiwanaku övergavs inte, men förlorade sin plats som en stormakt i området, även om det som mycket av grunden för den senare Inka imperiet.

Även om många av de platser Tiwanaku har plundrats under århundradena, de är fortfarande en mycket imponerande samling, och en del har restaurerats av myndigheterna. Arkitekturen i Tiwanaku är mycket imponerande, särskilt när man betänker att de enorma stenarna användes för att bygga strukturer som transporterades från cirka 25 miles (40km) bort, och flyttades utan fördelen av hjulet.

konstnärlig stil Tiwanaku är också ganska unikt med fascinerande figurativa delar den funktionen överdrivna huvuden. Stilen är relaterat till Huari stil, som också finns i den andinska regionen, och det är möjligt att det växte fram ur tidigare Pukara stil.

Tiwanaku är belägen mer än 13. 000 fot (4000m) över havet I en absolutely gorgeous del av Anderna. Den är omgiven av bergskedjor, som erbjuder vackra vyer och underbar vandring, och är inte långt från Titicacasjön, trots att sjön inte kan ses från den plats i staden.

Tiwanaku ofta kallad "Stonehenge of the Americas," eftersom de stenar som visas på webbplatsen inte ses i själva området. Lokal legend anser att webbplatsen skapades av jättar, som senare förargat gudarna och så sveptes bort i en flod, men den stora stenar har uppmuntrat något alternativt skapa teorier under senare år. Vissa tror Tiwanaku är mer än 17. 000 år gamla, och tror att platsen som ett verk av en mycket avancerad civilisation. Det finns flera vackra platser Tiwanaku värt ett besök. En av de mest kända är Gate of the Sun, en enorm port byggt av en enda sten. En annan är den plats där ruinerna av Puma Punku, som somliga tror var en enorm hamn, byggdes i en tid då Titicacasjön kom till kanten av Tiwanaku. Och kanske mest imponerande är pyramiden av Akapana och tempel Kalasasaya.

Tiwanaku är en märklig plats, och på sitt sätt kan enkelt jämföra med de andra stora andinska site: Machu Picchu. Med vacker utsikt, enorma klippor och relativt ostörda karaktär plats är Tiwanaku ett perfekt resmål för dem som är intresserade av antika ruiner som befinner sig i Anderna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.