Vad är Tierradentro?

Tierradentro är en stor samling av ruiner i Colombia. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1995. Tierradentro innehåller ett antal enskilda webbplatser, och är ett anmärkningsvärt exempel på förcolumbiska konstruktion. De tidiga invånarna i Tierradentro, en jordbruks folk som talade chibcha, kom i 7: e århundradet. Lite är känt om dem, men det tyckte de var ett fredligt folk, med stor skicklighet i måleri, carving, och keramik. De fanns vid samma tidpunkt som den närliggande San Agustin kultur, och det verkar de delade vägar och handlas med varandra regelbundet.

Webbplatsen för Tierradentro innehåller fyra mindre områden, varav tre innehåller gravar, och varav en är en samling av statyer. Var och en av gravarna förefaller ha handsnidade direkt i vulkanisk sten, och nå djup på upp till 10 fot (3m).

Gravarna är främst känd för sina vackra målningar. Dessa målningar är gjort i rött, ockra, svart och vitt, och består av intrikata geometriska mönster. Vissa gravar innehåller också små statyer och artefakter, även om de allra flesta av dessa har plundrats under de gångna århundradena. Den första webbplatsen, Sergovia, innehåller cirka trettio gravar som har öppnats, och sexton av dessa har varit tänd i prospektering. Dessa är de enda gravar i Tierradentro som har belysning, och Sergovia är den mest omfattande av begravningsplatser, och anses vara den mest imponerande av de flesta besökare.

Nästa sida i Tierradentro, Alto del Duende, omfattar fyra gravar, men ingen av dessa är tända, och så är inte idealisk för utforskning. Den senaste uppsättningen gravar, Alto de San Andres, hittas utanför San Andres Pisimbala, och dessa gravar är också svåra att se. En annan plats på Tierradentro, El Tablon, är anmärkningsvärt eftersom det innehåller flera vackra statyer. Dessa statyer av liknande typ som de statyer som finns i San Augustin. De är vackra, något squat siffror, med stora huvuden och näsor, och ganska raka linjer.

Exploring Tierradentro sker till fots, och det tar mellan 15 och 45 minuter för att komma från en plats till nästa, så en hel dag behövs för att till fullo uppskatta den större orten. Eftersom lamporna är bara installeras i vissa gravar Sergovia, föra en ficklampa är mycket uppmuntras. Efter att ha utforskat Tierradentro själv, både Etnografiska museet och arkeologiska museer erbjuder utmärkta möjligheter att lära sig mer om kulturen som en gång bodde i området, och de arkitektoniska stilar de anställda.

Bekanta Tierradentro är inte särskilt lätt, speciellt under regnperioden. Detta är en välsignelse och en förbannelse, men eftersom det innebär att webbplatsen är ofta i det närmaste tom. Vakterna gör promenad i området, både för att skydda platsen och för att skydda besökare, och kan vara till hjälp att peka dig i rätt riktning, bör du gått vilse på någon av de långa vandringar mellan olika platser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.