Vad är Thingvellir?

Thingvellir är en historisk dal på Island. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2004. Dalen är den plats där Islands första parlament sammankallades, och den plats där självständighet utropades.

Alltinget var parlamentet Island, och är bland de äldsta parlament i världen, tillsammans med Manx Tynwald och färöiska Logting. Ordet Alltinget betyder helt enkelt Alla Thing, speglar dess betydelse som ett uttryck för hela Island.

Alltinget sammankallades första gången i år 930 i Thingvellir. Europaparlamentet vid Thingvellir representerar grundandet av Island som en samväldet, och det skulle fortsatt obruten tills dess union med Norge. Redan under tiden för unionen förblev Thingvellir platsen i Alltinget möten, fram till slutet av 18th century, då den avbröts. Det igen under mitten av 19th century, även om den flyttas från Thingvellir till huvudstaden Reykjavik, och har hållits där sedan dess. Ett antal historiska händelser inträffade vid Thingvellir. En av de mest inflytelserika i isländska historien var en sammankallande i Alltinget år 1000. Vid detta möte förklarade Torgeir Ljosvetningagodi kristendomen som officiell religion i hela Island. När du lämnar Thingvellir, slet han ner statyer av fornnordiska gudar hela nationen, och kasta dem i den så kallade Vattenfall of the Gods, Godafoss.

sammankallandet av alltinget vid Thingvellir var ett populärt evenemang. Alla de olika herrar Island skulle träffas för att besluta om nya lagar, diskutera frågor av riket, och passera ner dom. Allmänheten inbjöds också att närvara, och mötet i Thingvellir blev en populär slags rättvisa, att locka människor från hela landet för att frossa och höra sin ledare tala.

Besökare i Thingvellir kan också se Drekkingarhylur eller Drowning Pool, som är nära platsen. Vid sammankallandet av alltinget skulle lagman läsa landets lagar till alla som deltog, och skulle skipa rättvisa åt lagbrytare. Kvinnor som var skyldig till ett kapital brott dränktes i Drekkingarhylur. Ett besök på Thingvellir är ett måste för alla som besöker Island. Det är en plats med häpnadsväckande vacker natur, som en följd av två stora plattor möte och bildar en enorm slätt, och man skulle vara svårt att hitta en plats med mer historisk tyngd. Stående i detta vanligt, kan man lätt föreställa världens första verkligt moderna parlament mötet mer än tusen år sedan, kom tillsammans som ett samvälde att arbeta för det gemensamma bästa.

Tja inom avstånd för en dagsutflykt till Thingvellir finns en rad andra märkliga isländska platser värda ett besök. Skálholt kyrkan, eponymous varma källor i Geyser, och krater på Kevid, och det imponerande vattenfall av Gullfoss.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.