Vad är Teotihuacan?

Teotihuacan är en enorm stad i ruiner i Mexiko. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1987. Webbplatsen ska inte förväxlas med Teotihuacan de Arista, som är en modern stad nära ruinerna, och strax nordost om Mexico City.

Vem precis byggt Teotihuacan handlar om några moderna debatten. Under lång tid var det tänkt att det Toltec personer som var ansvariga för dess konstruktion, främst på grund av Florentine Codex, som sade platsen byggdes av Toltec. Däremot är ordet Toltec enkelt betyder "byggmästare", och alltså kunde hänvisa till någon. Eftersom Toltec verkar ha nått sin höjd några hundra år efter uppförandet av Teotihuacan, är det nu tros vara osannolikt att de var de ursprungliga byggare.

Bygga inleddes på Teotihuacan dalen någon gång i 2: a århundradet BCE, men på denna punkt strukturerna var relativt små. I slutet av den 1: a århundradet den stora byggnaden på platsen, hade Solpyramiden, slutförts. För de kommande tre århundraden området fortsatt att utvecklas i snabb takt och nådde sin höjdpunkt som maktbas för en mäktig civilisation som spred sig över hela Mesoamerika, även i delar av Mayan territorium. som störst omfattade Teotihuacan mer än 11 kvadrat miles (30 kvadratkilometer), och hade ett befolkningsunderlag på allt från 150. 000 till 250. 000 människor. Civilisation Teotihuacan var ganska avancerad, och tecken på deras inflytande återfinns överallt Mesoamerika. Staden innehöll enorma mängder hantverk människor och deras varor fälla en hel del ljus över de personer som blommade där. Vacker sten masker, utsmyckade obsidian artefakter, och intrikata jewelling är några av de många artefakter avslöjats vid Teotihuacan.

Ganska lite av vad vi vet om Teotihuacan faktiskt kommer från Maya, som såg civilisation Teotihuacan som erövrare. Några av de mest berömda Maya inskriptioner om Teotihuacan tala om en linjal från staden, Spearthrower Owl, som regerade i sextio år och erövrat maya riken, placera sin egen familj som härskare Maya-städerna Uaxactun och Tikal.

Under det sena-7th eller tidigt-8: e talet Teotihuacan föll. Det är troligt att staden erövrades av Toltecs, och brann ner. Vissa tror dock att förstörelsen av Teotihuacan faktiskt kom inifrån. Fram som bevisning till stöd för detta är att de flesta av de brända strukturer som hör till eliten i staden, kanske som en lägre klassens revolt.

Webbplatsen själv går längs en stor Avenue, Avenue of the Dead. Längs Avenue of the Dead sitter den enorma Solpyramiden, som är den tredje största pyramiden i världen på mer än 206 fot (63m) lång. Andra strukturer inkluderar tempel den befjädrade ormen, Temple of the Moon, och Palace of the Jaguars. Det finns en liten avgift för att komma in på platsen, och väl inne besökarna kan räkna med att göra en hel del gå att ta sig runt. Bussar resa till Teotihuacan från Mexico City varje halvtimme, och bussar tur eller taxi kan hyras för mer privata resor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.