Vad är Soltaniyeh?

Soltaniyeh är en stor antik stad i dagens Iran. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2005. Soltaniyeh betyder helt enkelt "Imperial", och tjänstgjorde under många år som huvudstad i Ilkhanid dynastin under det 14th århundradet.

själva systemet byggdes som mausoleum för Oljaytu, i början av det 14-talet. Oljaytu var den fjärde i den dynastiska Ilkhanid familjen att avgöra regionen. Han passerade ett antal trossamfund i sin ungdom, som är döpt kristen, att konvertera till buddhismen, sedan till Sunni islam, och slutligen till shia islam. Många tror att Olijaytu omvändelse till shia hjälpte stärka tron, och det lade Groundworks för den shiitiska majoriteten i Iran i dag.

Byggnaden består av en enorm välvd byggnad med sex höga minareterna kring dem. Det är kupolen på Soltaniyeh som gör denna sajt så viktigt, och så respektingivande inspirerande. Kupolen är över 160 fot (50m) hög och väger cirka 400,000 pounds (180. 000 kg). The Dome av Soltaniyeh var världens första dubbel-skal kupol, och var ett under av modern arkitektur. Byggandet av moskén Soltaniyeh upp för andra kupoler av liknande konstruktion i den muslimska världen, vilket banade väg för framtida underverk såsom Khoja och Taj Mahal.

Kupolen Soltaniyeh är en sak av fantastisk skönhet. Vid ett tillfälle hela utsidan var täckt av vackra mönster i den islamiska stil, men tiden och vädret har slitits bort mycket av denna design. Vissa mönster kvarstår dock, liksom den blå brickan inlägget på den övre nivån i strukturen. Den skarpa blå kontrasterar med den djupröda av stenen göra en vacker kontrast som sticker ut mot himlen. är Interiören i moskén Soltaniyeh ganska väl bevarade. Insidan är ganska glest, men de vackra mönster som täcker många av ytorna ger byggnaden en stilla skönhet som väcker många av de äldre moskéerna i Iran och några samtida mausoleum från den kristna världen. På grund av förbudet mot beläten, det finns inga berättande väggmålningar eller friser på insidan, men väggarna och alkoverna istället skryta en enorm samling av islamiska geometrisk konst.

Under århundraden Kupolen Soltaniyeh har lidit betydande skada, oftast enbart till följd av vanvård. Under de senaste åren har dock den iranska regeringen börjat investera resurser i att reparera Dome av Soltaniyeh. Den införs i 2005 års lista över världsarv har bidragit till att ytterligare uppmärksamma struktur, och arbetet fortsätter om fastställande av skador och se till att kupolen varar långt in i framtiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.