Vad är Shogatsu?

Shogatsu, eller oshogatsu, är den japanska nyåret. Shogatsu firas från den första till den tredje januari. Som en nationell japansk helgdag, är Shogatsu en tid att vara med familjen, och de flesta företag nära. För den japanska, Shogatsu inte bara är början på ett nytt år, men samtidigt står det föregående året och alla dess förehavanden mot sitt slut. Därför bör projekt och uppgifter fyllas. En bonenkai part, eller "år glömmer man," är den högstämda markör för avgång från föregående år, och alla dess bekymmer. I likhet med de flesta semester, bär Shogatsu med sig ett antal karaktäristiska tullen. Hem och farsturna traditionellt utsmyckad med Kadomatsu gjorde dekorationer från tall, bambu och grenar plommon.

Sedvanlig Shogatsu mat inkluderar toshikoshi soba, en lång bovete nudel äts på nyårsafton som symboliserar långt liv. Det är också vanligt att äta Osechi-ryori, en samling av traditionella livsmedel som serveras tillsammans i små delar av jubako box. Varje mat serveras i jubako rutan bär sin egen symbolisk innebörd. Till exempel, svarta sojabönor symbolisera hälsa, medan sill fiskrom symboliserar utsikterna för många barn. Mochi, eller kladdiga kakor ris, görs under de sista dagarna av det sista året, och ätit under Shogatsu. Mochi kan utökas med PERSIMON eller orange, och används som dekoration samt mat. Förutom bonenkai parten kan Shogatsu Verksamheten omfattar titta populär visar musik TV eller flygande drakar. Spel som Hanetsuki, eller japanska badminton, och kortspel karuta är också vanliga. Mer traditionell Shogatsu verksamhet inbegriper skicka nengajo till familj och vänner. Nengajo är dekorerade kort markerade med hälsningar och lyckobringande symboler.

Otoshidama, eller fickpengar, är traditionellt delas ut till barn i färgrikt utformade kuvert kallas otoshidama-bukuro. Det är också vanligt att besöka helgedomar och tempel under Shogatsu. Meiji-templet i Tokyo, till exempel, lockar miljoner besökare under de tre dagar långa firandet.

Under Shogatsu det finns särskild innebörd första gången något görs sedan slutet av föregående år. Särskilt viktigt är Hatsuhinode, eller första soluppgången av året. Efter att ha firat nyårsafton, många kör med särskild plats där soluppgången kan ses tydligt. Hatsumode är också särskilt viktigt, eftersom detta är den första resan till ett tempel eller helgedom. Andra viktiga händelser inkluderar hatsugama, den första teceremonin av året, och shigoto-Hajime, den första dagen tillbaka till arbetet efter Shogatsu semester.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.