Vad är Shintoism?

Shintoism, eller helt enkelt Shinto, är den gamla och historiska religion i Japan. En panteistisk religion, Shintoism beviljar tillbedjan till gudar eller andar som kan vistas lokalt på särskild helgedomar, eller globalt, såsom solen gudinnan Amaterasu. Troligen utvecklades ur ett lapptäcke av ritualer och gudar från den ursprungliga bosättarna i Japan, har Shintoism animistiska aspekter, det vill säga tron att andarna bor i naturliga döda ting i själva verket i allting. Det är av största intresse för Shintoism att man lever i harmoni med naturen.

Shintoism är kanske lika mycket en filosofi och kultur som en religion-det finns inga heliga skrifter, inga definierade böner och inget formellt obligatoriska ritualer. Istället ritualer är specifika för vissa helgedomar, familjer eller gudar. Ofta mischaracterized som "Förfädersdyrkan", respekterar Shintoism kami eller andliga entiteter som omger oss. Dessa kan vara gudar, en anda av en viss ort eller andar av ens förfäder.

Shintoism har samexisterat med buddhismen bokstavligen i århundraden, och många av de japanska traditionella gudarna har smugit sig in i buddhistiska pantheons. Den karmiska och cykel-of-life övertygelse av buddhismen har integrerat med animism av Shintoism utgöra en särskild helhet som är unik för Japan. Det finns inget krav på att en troende av Shinto avsvärja alla andra trossystem, och varför det fredligt samexisterar med andra religioner som också har någon exklusivitet klausul i deras tro.

Shintoism blev officiell statsreligion i Japan före andra världskriget, och kejsaren påbjöds att vara en levande gud härstammar direkt från Amaterasu, Sun Goddess. Ordet kamikaze kommer från ordet för "gudomlig vind", som kami eller andliga krafter, förväntades skicka hålla Japan säker från främmande inkräktare. Misslyckandet för kami för att skydda Japan från ockupationen lett till viss förlust av status för Shintoism, och kejsaren, kanske för att återställa den, förklarade sig oberoende av gudinnan och inte personlig gudomlig. På grund av den unobtrusiveness av Shinto praxis dock och mycket personlig och familjär karaktär av olika ritualer som utgör Shintoism, fortsätter att praktiseras i många hushåll i Japan, ofta sida vid sida med buddhismen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.