Vad är Qutub Minar?

Qutub Minar är en enorm minaret i Indien. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1993. Qutub Minar har skillnaden av att vara den högsta tegel minareten i världen, på 238 fot (72m).

Den plats där Qutub Minar nu står tycks ha en gång varit platsen för ett antal Jain tempel. Vissa Jain religiös ikonografi kan fortfarande hittas runt området, mestadels föreställande olika tirthankar av Jain gudavärlden. Jain tempel förstördes slutligen under den muslimska perioden och stenarna återvunnet hjälper till att bygga Qutub Minar och några av de omgivande strukturerna. var inspirerade Qutub Minar direkt av Minaret i Jam, den näst högsta tegel minaret i världen, i Afghanistan. Qutb-ud-Din Aibak, som var den första bekänner sig till islam att uttala Delhi, ville bygga Qutub Minar överträffa minareten i Jam, att visa sin tillgivenhet till den nya religionen. Han började byggandet av Qutub Minar i det sena 12-talet, men bara kommit så långt som att bygga grunden innan han dog. Iltutmish, som efterträdde honom, fortsatte att arbeta på Qutub Minar, lägger till ytterligare tre hela berättelser innan han dog. Slutligen, i mitten 14th århundradet avslutad Firuz Shah Tughluq minareten.

Hela Qutub Minar täcks i olika inskriptioner från Koranen, och är tillverkad av tegel i röd sandsten, vilket är Minaret av Jam. Den Qutub Minar, liksom alla minareter, användes som en plats att utfärda kalla till bön, ringer de trogna till moskén i Quwwat-ul-Islam. Det också fungerat som en väl synlig symbol för alla i Delhi att Islam hade kommit till regionen och regerade besegrat hinduismen.

Även om Qutub Minar brukade vara öppna för allmänheten, är det nu stängda. Under 1980 dödades ett antal personer vid ett elektriskt fel i minareten orsakade en panikartad flykt. Det är 378 trappsteg till toppen av Qutub Minar, och före dess stängning det var en mycket populär plats både för turister och för dem som vill begå självmord genom att hoppa. En populär legend fann även att den som kunde omringa minareten med armarna samtidigt som lutar sig mot det skulle ha någon önskan avslutad, även om denna praxis var preskriberad redan före stängning, som en följd av de skador svett orsakats av sandsten tegel. under årens lopp Qutub Minar har skadats ett antal gånger. Tidigt på minareten skadades allvarligt av en stor jordbävning, och skadan har reparerats av Firoz Shah. Det var skadad igen i början 16th century, men byggdes upp igen av Sikandar Lodi. I den sena 18th century en jordbävning skadade minareten, och den här gången var det en major Smith som byggde den, ersätta en del av övre paviljong med en paviljong i egen design, trots att nya paviljongen togs bort i mitten av 19th century .

Den Qutub Minar kan ses från nästan överallt i Delhi, och är ett mycket populärt resmål för besökare till staden. Det är imponerande i sin omfattning, dess historiska betydelse, och skönheten i skrifterna ristade in i den. Sin höjd är den största fristående tornet i världen, slog ut det lutande tornet i Pisa med bra marginaler, och dess viktiga utropandet av muslimsk dominans i regionen tjänar som bevis på styrkan i Mughal imperiet i Indien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.