Vad är Queensland?

Queensland, Australien är en av Australiens 6 stater och 2 områden, tillsammans med New South Wales, South Australia, Tasmanien, Victoria, Western Australia, Australian Capital Territory och Northern Territory. Queensland, staten som täcker nordöstra hörnet av Australien, gränsar i väster av Northern Territory och South Australia, i söder av New South Wales, och mot öster och norr, genom Bottniska Carepentaria och Korallhavet. Och det är i Korallhavet, utanför Queensland, att Stora barriärrevet hittas. Förvärrats av över 2000 olika rev och nästan 1000 rev utkant, finns över 300 arter av korall representerade, liksom en mängd fisk, fågel, skaldjur, snäckor, svampar, maskar och vitsippor.

Queensland är den näst största i storlek med 668. 207 square miles (1. 730. 648 kvadratkilometer), vilket är nästan en fjärdedel av landytan i Australien, och trea i befolkningen med 2006 invånare 4. 091. 500. Det följer Western Australia i storlek, men följer New South Wales och Victoria i befolkningen. Queensland har 8. 293 miles av kustland (13. 347 km), och det är den region i Sverige som är mest tropiska, på 46% i den tempererade zonen och 54% i tropikerna. Den högsta punkten är Mount Bartle Frere på 5. 322 fot (1622 m).

Uppkallade efter drottning Victoria, är Queensland öknamnet Sunshine State, och dess motto är "Fet och Faithful"- Audax på Fidelis på latin. Dess statsemblem är följande:
 • staten blomma: Cooktown orkidé
 • staten fågel: Brolga eller australiensiska kran
 • staten djur emblem: Koala
 • State vattenlevande emblem: Barrier Reef anemonfisk
 • staten Gem: Sapphire
 • State badge: Maltesiska kors med en kunglig krona överlagrad

Den Brolga och staten badge, liksom ett tjurhuvud, Merino bagge , en hög med kvarts, ett guld pyramid, en hacka och spade, och en kronhjort visas på läget vapensköld. Det beräknas att urbefolkningarna hade varit i Queensland, främst längs kusten eller i bergen, innan européerna utforskning började. En god del av kusten undersöktes av kapten James Cook, och Brisbane, den nuvarande huvudstaden avgjordes år 1825.

Queensland är tur i sina resurser, med det mesta av sin mark användbar för grödor och betesmark, och exporten av nötkött, vete, ull och socker. Kommersiellt fiske, gruvdrift, raffinaderier, bidra, men omkring tre femtedelar av statens produktionen i tjänstesektorn. Turismen har också, mer och mer blivit en viktig del av Queensland ekonomin, besökare flockas till sina stränder och andra naturliga attraktioner både inom Sverige och från utlandet.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.