Vad är Polonnaruwa?

Polonnaruwa är en gammal stad i Sri Lanka. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1982. Platsen var huvudstad i Sri Lanka under många år, och dragen några fantastiska statyer och ruiner från denna tid.

Polonnaruwa fungerat som huvudstad i den andra stora rike att härska över hela ön Lanka. Det var som styrdes av kung Vijayabahu jag, som slog tillbaka Chola inkräktare i slutet av 11-talet och tillvaratagna att hela ön som ett självständigt kungadöme.

Polonnaruwa fortsatte att vara huvudstaden i mer än ett sekel , och under denna tid blomstrade som ett centrum för handel på ön. Jordbruket blomstrade även under regeln om Parakramabahus jag på Polonnaruwa, som utfärdat ett dekret berömd att ingen vattendroppe som föll från himlen vore bortkastat i staden och att det var att gå för att utveckla landet och expanderande jordbruks-bas för sitt folk. Som en följd av detta dekret och besatthet av vatten bevarande och användning, var bevattningssystem Polonnaruwa några av de mest avancerade i hela världen. Höjdpunkten i dessa bevattningssystem är den enorma sjön Parakrama, som är en reservoar av sådan väldighet att det faktiskt verkar vara ett hav. Stående på en strand av reservoaren och man ser på, kan man inte se den andra sidan, och förutom att de fungerar som en fantastisk källa av vatten för jordbruk, det fungerade också som en stor defensiv konstruera mot inkräktare.

Efter Parakramabahus regel började Polonnaruwa att sjunka, eftersom dess härskare vände sig mer till domstol intriger och bort från att stärka riket. De började göra allianser med kungariken i södra Indien, och så småningom en av dessa härskare, kung Magha invaderade i början av 13-talet. Den senare Arya Chakrawarthi invasion, 1284, signalerade hösten en suverän Sri Lanka, och huvudstaden flyttades från Polonnaruwa till Dambadeniya. Den moderna staden Polonnaruwa, till skillnad från den gamla staden Polonnaruwa, är välutrustade liten stad på cirka 300. 000 människor. Den är känd för att vara relativt fri från föroreningar, och helt gröna. En robust turistinfrastruktur, och naturligtvis närheten till ruinerna vid Polonnaruwa, har lett till att det är en av de populäraste turistmålen i Sri Lanka.

upptäcktsfärd i den gamla staden görs enklast på cykel, och ett antal butiker har cyklar finns att hyra. Staden är ganska enorm, och kan därigenom erbjuda dagar av sightseeing för en särskild äventyrare. Liksom Angkor i Kambodja, det finns många olika platser i den större orten Polonnaruwa, varav några är verkligen otroligt attraktioner.

Av särskilt intresse för de flesta besökare är Gal Vihara och Quadrangle. Den Gal Vihara är en samling av Buddha-bilder, huggen ur klippan ansikten. De mest kända av dessa är den enorma liggande Buddha. Den Quadrangle innehåller mer än tio olika strukturer, i mycket gott skick och erbjuder ett bra exempel på buddhistiska byggandet av ERA. Andra webbplatser inkluderar den enorma kupol Rankot Vihara Dagoba, kung Parakramabahus rådet avdelningen och Thuparama Image kammaren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.