Vad är Patagonia?

Patagonia är ett stort geografiskt område som utgör den sydligaste tredje (ungefär) av kontinenten Sydamerika. Ordet kommer från patagon , en term som används av Magellan för att beskriva de infödda i området. Dess etymologi är oviss, även om det kan ställa till stora fötter. Under 1520-talet började Magellan en myt som varade i århundraden, som Patagonia ockuperades av infödda jättar. I själva verket var "jättar" bara Tehuelches och Aonikenk stammar, med en genomsnittlig höjd av 1,80 m (~ 5'11 "), i jämförelse med de besökande spanjorerna, med en genomsnittlig höjd av 1. 55 m (~ 5'1 ") vid den tiden. Patagonien jätte myten var inte allmänt krossat förrän i slutet av 18th century.

Patagonien ligger inom den moderna länderna i Chile och Argentina. Det i första hand består av stora stepp-liknande slätterna, som kännetecknas av plötsliga terrasser som avviker med ca 100 m (330 fot) i höjd. Majoriteten av Patagonien är kallt och vindpinade, omfattas av grus. I den västra delen av Patagonien, stigande i Andernas berg sortimentet blir lövverket frodigare, och djurpopulationer öka. Den södra delen av Patagonien är ganska kallt, och har den största isen fälten i södra halvklotet utanför Antarktis.

Patagonia's terrängen formats av tiotusentals år av omväxlande glaciala cykler. När världen temperaturen sjunker och planeten går i Ice Age, stora glaciärer täcka Patagonia, snuffing ut allt liv och skulptur landskapet med grov skrapning. Detta glacial utformningen ansvarar för oändliga mängder grus täcker Patagonien. Det ger också upphov till fjorden-prickade landskap i söder och sydväst kuster Patagonien, liknande den terräng observerats i Norge, Island, Grönland, Sibirien och norra Kanada. Patagonia är täckt av små dammar och sjöar som bildas av forntida glacial avrinning.

Idag är Patagonia en av de mest glesbefolkade regionerna i Sydamerika, med en befolkning på ca 1. 740. 000 (2001 census) inom en 900,000 km 2 (350. 000 mi 2 ) område. Ekonomin bygger på gruvdrift, valfångst, jordbruk (får i söder, vete och frukt i norr), olja och lite turism. Människor från hela världen reser hit för utmärkt fiske, samt en vacker utsikt över orörd mark. De mest populära turistmål är Perito Moreno-glaciären, den Valdeshalvön, Torres del Paine National Park, den argentinska Lake District och Ushuaia och Eldslandet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.