Vad är Parthenon?

Parthenon är ett grekiskt milstolpe som nästan alla igen, tack vare sin berömmelse. Den representerar höjdpunkten av den grekiska kulturen, och en höjdpunkt för kulturen i Medelhavet antika världen. Beläget i Aten i Akropolis komplexa på en hög kulle, är Parthenon torn över staden, och detta landmärke ett mycket populärt turistmål plats. På natten är Parthenon och Akropolis belysta i en ljusshow som kan ses från många platser i staden. Detta rektangulär struktur byggdes i det femte århundradet f. Kr. av Kallikrates och Ictinus, och den är konstruerad att ersätta ett äldre tempel som varit placerad på samma plats. Parthenon eller "Temple of the Virgin" var tillägnat gudinnan Athena, och det ingår en tornar skulptur av gudinnan, tillsammans med många lättnad skulpturer och friser som skildrar olika scener.

Arkitektur instruktörer som täcker den antika världen använder ofta Parthenon som ett exempel på dorisk stil arkitektur. Kolumnerna som omger Parthenon är dorisk stil, liksom dekorativa metoper monteras ovanpå kolumnerna för att skapa en utsmyckad kant. Denna struktur är också mycket visuellt intressant, med sin vita marmor konstruktion, storlek och varierade sniderier.

Med tanke på mängden av plundring och skador som har uppstått i denna region av världen, är det anmärkningsvärt att Parthenon var i stort sett intakt under större delen av sin existens. Den användes en kort tid som både en kristen kyrka och en muslimsk moské, men samtida diskussioner om struktur från dessa perioder verkar antyda att det fortfarande var i mycket gott skick.

Tyvärr, på 1600-talet, ottomanerna använde Parthenon som ammunition soptipp, som inte skulle ha varit en viktig fråga, förutom att byggnaden träffades av en granat, orsakar en explosion och efterföljande skador. Parthenon skadades ytterligare under 1800-talet, när många av de skulpturer togs bort från Lord Elgin, som fått tillstånd från ottomanerna. The Elgin Marbles, eftersom dessa skulpturer har kommit att kallas, fortsätter att vara ett ämne för kontrovers, med grekerna kräva att de skickas tillbaka, och de brittiska behålla dem som ett av de stjärna attraktionerna på British Museum.

Parthenon fortsätter att möta hot från den höga nivån av smog och luftföroreningar i Aten. Många av de återstående kolonner och skulpturer har skadats, och återställande insatser ständigt pågår för att spara uppskattad kulturell ikon. Den grekiska regeringen fortfarande mycket proprietary om Parthenon, föredrar att använda sina egna experter för att restaurera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.