Vad är Palmyraatollen?

palmyraatollen är en liten obebodd atoll som ligger nära den geografiska mittpunkten i Stilla havet. Med en total yta på 4,6 kvadrat miles (12 kvadratkilometer), är palmyraatollen består av 16 medelstora anslutna öar och ytterligare 36 mindre holmar och barer sand. Den genomsnittliga årsnederbörden på en atoll är 175 inches per år, täcker ön i lummiga lövverk. Den enda strukturerna på ön byggdes under andra världskriget, och inkluderar en igenvuxen och obrukbar landningsbana och flera andra ruttnande byggnader.

palmyraatollen ligger ca 100 miles norr om ekvatorn och är den nordligaste av Line Islands, som även omfattar Millennium Island, det första land utanför Antarktis för att se soluppgången varje dag. Den internationella datumlinjen är beläget direkt öster om Line Islands. Palmyraatollen siktades första gången 1789 av den amerikanske sjökaptenen Edmund Fanning samtidigt på väg till Asien. Det var landade inte på förrän tre år senare, när den 7 November 1802 USS Palmyra skeppsbrott på revet runt atoll. Den paranormala omständigheten palmyraatollen upptäckt har gett upphov till en rad legender och mystik kring öarna som kvarstår än i dag. Medan Kapten Fanning sov på natten på hans resa genom Stilla havet, gav han befälet över fartyget till sin styrman. Natten före observation ön, vaknade Fanning upp abrupt tre gånger. På tredje uppvaknande, ansåg han det en föraning och beordrade fartyget att förankras till morgonen. På morgonen återupptogs fartygets resa, men gick bara en mil innan de når revet av Palmyra. Om de hade sprungit in i revet under natten, kan hela besättningen har omkommit.

1862, atoll fogades till Konungariket Hawaii i namn av kung Kamehameha IV. Efter ett misslyckat försök att kolonisera ön genom att skicka ett gift par att bo där i 1885 annekterades ön till USA 1900 som en del av sin annektering av delstaten Hawaii. Efter skiftande delägarskap, var majoriteten av atoll formellt anspråk på den amerikanska regeringen 1912. Den Palmyra Kopra köpte företaget partiella rättigheter att samla kokosnötter där, men under andra världskriget var ön under Navy förvaltning. Ön blev ett av många Stilla baser i USA används för steg attacker på andra öar ockuperades av Japan.

1974 öarna var platsen för dubbelmord Mac och Muff Graham av ett par som de hade mött i området. Sju år senare, tvättade Muff Graham kropp upp på stränderna av palmyraatollen. Man tror att de mördades för sina dyra yacht. Förövarna av brottet dömdes till 22 års fängelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.